Verkkouutiset

Itävallan mukaan Turkista ei voi tulla EU:n jäsen

Eurooppalaiset kommentit Turkin kansanäänestyksestä olivat melko varovaisia, mutta eivät kaikki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkki äänesti sunnuntaina presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä ja presidentti Recep Tayyip Erdogan sai haluamansa niukalla enemmistöllä. Oppositio tosin on vaatinut äänestyksen hylkäämistä muun muassa vilppiepäilyjen takia.

Tiukimmat kommentit kuultiin itävaltalaisten ja saksalaisten konservatiivien ja kristillisdemokraattien suusta, vaikka kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel oli varovainen sanankäänteissään.

Merkelin uskollinen liittolainen, CSU:n europarlamentaarikko, EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok totesi, että jos Erdogan aikoo ottaa käyttöön vihjailemansa kuolemanrangaistuksen, ”ajatus Turkin EU-jäsenyydestä on kuollut ja haudattu”.

Niin ikään CSU:n europarlamentaarikko, europarlamentin suurimman poliittisen ryhmän, keskustaoikeistolaisen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber totesi, että ”Turkin jäsenyysneuvottelut on otettava pois pöydältä”.

Itävallasta tuli suorin kommentti. Maan ulkoministeri, konservatiivista kansanpuoluetta edustava Sebastian Kurz totesi, että ”Turkki ei voi olla EU:n jäsen”.

Hänen mukaansa on syytä tehdä loppu teeskennellyistä jäsenyysneuvotteluista.

Myös Euroopan parlamentin puhemies, EPP:tä edustava Diego Tajani totesi tiistaina, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen merkitsisi Turkin mahdollisen EU-jäsenyyden kaatumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)