Verkkouutiset

Hyytävä analyysi sotaharjoituksista: Tähän Venäjä pyrkii

Tiedusteluyhtiön arvion mukaan Venäjän sotaharjoituksien tavoitteena on esitellä Nato-maille sen ydinpelotetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedusteluyhtiö Stratforin mukaan Venäjän maanantaina aloittamien suurien sotaharjoitusten näyttämöksi valitut alueet sekä harjoituksiin osallistuvat joukot paljastavat, että niiden tarkoituksena on varoittaa Natoa.

”Harjoituksessa simuloidaan täyttä kohtaamista Naton kanssa. Siihen kuuluu ydinsukellusveneiden, ballististen ohjusten ja strategisten pommikoneiden käyttöönotto”, Stratforin analyysissä todetaan.

Venäjä aloitti maanantaina varoittamatta massiiviset sotaharjoitukset ja määräsi pohjoisen laivastonsa täyteen valmiuteen. Kaikkiaan harjoituksiin osallistuu yli 40 000 sotilasta, 3 000 kulkuneuvoa, yli 40 pinta-alusta, 15 sukellusvenettä ja 110 lentokonetta.

Stratfor pitää huomionarvoisena, että Venäjä on samanaikaisesti lähettänyt, ohjussukellusveneitä merelle, ja tuonut Iskander-ohjusjärjestelmiä Kaliningradiin sekä siirtänyt strategisia TU-22M3-pommikoneita Krimille.

Venäjän mukaan kyse on tavanomaisista pikaharjoituksista, joiden tarkoituksena on testata sen pohjoisimpien joukkojen valmiustilaa.

”Vaikka harjoitukset keskittyvätkin väitetysti arktisille alueille, ovat ne kuitenkin laajentuneet sotilaalliseksi toiminnaksi Suomen rajalla sekä strategisten asejärjestelmien siirtämiseksi Kaliningradiin ja Krimille sekä Itämeren laivaston, Mustanmeren laivaston ja läntisen ja eteläisen sotilaspiirin alueille”, Stratfor toteaa.

Stratforin mukaan Venäjän joukkojen liikkeet ja harjoitusalueen maantieteellinen laajuus kielivät siitä, että Venäjä haluaa esitellä ydinasekorttiaan Natolle.

Tiedusteluyhtiön arvion mukaan eurooppalaisten tulisikin olla huolissaan harjoituksista.

”Venäjä kytkee Ukrainan kriisin ja pyrkimyksensä arktisilla alueilla selvästi ydinasepelotteeseensa”, Stratfor toteaa.

Stratforin mukaan harjoitusten merkitystä arvioitaessa on otettava huomioon niiden ajoitus. Presidentti Vladimir Putin komensi joukot harjoituksiin samana päivänä, kun hän palasi julkisuuteen maailmaa askarruttaneen kymmenen päivän katoamistempun jälkeen. Ukrainassa on puolestaan saavutettu hauras tulitauko, mutta esimerkiksi Britannia ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet lähettävänsä maahan joukkoja koulutustehtäviin.

”Venäjä haluaa pullistella lihaksiaan ja muistuttaa kaikkia siitä tuhosta, jonka se voisi aiheuttaa”, Stratforin analyysissä todetaan.

Venäjä pyrkii sen mukaan näin estämään sen, ettei yksikään toinen valtio uskaltaisi ryhtyä radikaaleihin toimiin Ukrainassa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)