Verkkouutiset

Brittiarvio: Venäjä on suunnitellut Krimin kaappausta kuusi vuotta

Öljyä, kaasua, hiiltä, tehtaita, satamia. Näitä Putin tavoittelee, ei suojaa Krimin venäläisille, arvioi kaksi Ukrainaan perehtynyttä brittitoimittajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on suunnitellut Krimin liittämistä itseensä kuuden vuoden ajan, arvioi kaksi Kiovassa asuvaa brittiläistä toimittajaa. Martin Nunn ja Martin Foley, nykyisin konsultteja, perustavat tietonsa nimettömiin lähteisiin.

– Eräiden Kremlin sisäpiiriläisten mukaan Krimin operaatiota on suunniteltu kuusi vuotta, he kirjoittavat EU Observerissa.

Toimittajien mukaan Venäjän ja sen presidentti Vladimir Putinin motiivina on energia.

Lukuisat öljy-yhtiöt ovat kiinnostuneet Mustanmeren öljyesiintymistä viime vuosina. Krimin niemimaalta on puolestaan löytynyt lupaavia kaasuesiintymiä.

Krimin niemimaalla sijaitsevasta Sevastopolin satamasta käsin voidaan järjestää syvänmeren porauksia, Nunn ja Foley toteavat. Porauksia voidaan tehdä noin 100 kilometrin päässä Ukrainan rannikosta.

Liittämällä Krimin itseensä Venäjä ja sen omistama kaasuyhtiö Gazprom voivat päättää, kuka öljy- ja kaasuvaroja pääsee hyödyntämään.

– Kaiken tämän lisäksi Krimillä on kolme jättimäistä aurinkovoimalaa, sanovat Nunn ja Foley.

He muistuttavat, että Etelä- ja Itä-Ukraina ovat vielä houkuttelevampia kohteita: Näillä alueilla on arvioiden 45 miljardia kuutiometriä maakaasua eli lähes kaikki Ukrainan 49 miljardin kuutiometrin kaasuvaroista.

– Lisäksi alueella on Odessan vientisatama, sotilasalusten rakentamiseen suunniteltu telakka, öljynjalostamo, suuri kemikaalitehdas, kaksi suurta ydinvoimalaa, hiili-kaasu-esiintymiä, magnesiumia ja rautamalmia, Nunn ja Foley listaavat.

He pitävät propagandana Putinin vakuutteluja siitä, että Venäjä olisi huolissaan Krimillä asuvista kansalaisistaan.

– Putinin lähellä olevat ihmiset elävät yltäkylläisyydessä, mutta 20 prosenttia venäläisistä elää köyhyysrajan alla. Selvästikään tavalliset kansalaiset eivät ole Putinin tärkein huolenaihe.

Britit laskevat, että Krimin liittäminen Venäjään saattaa aiheuttaa erilaisina markkina-arvojen heikentymisinä 70 miljardin dollarin tappiot venäläisille. Toisaalta Venäjä säästää 20 miljardia dollaria jo siinä, että se voi rakentaa South Stream -kaasuputken Krimin kautta sen sijaan, että se pitäisi vetää Mustanmeren pohjaan.

– Ja ehkä 70 miljardin tai 100 miljardin dollarin hintalappu on pieni, koska amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla on lyhyet muistit, britit kirjoittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)