Verkkouutiset

Venäläismies sai tarpeekseen Putinista – liittyi Ukrainan kansalliskaartiin

Ukrainan taistelut ovat kiihtyneet viime päivinä. Lauantaina viranomaisten mukaan 30 ihmistä kuoli Mariupolin raketti-iskussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jokaisen isänmaa on siellä missä asuu, ei siellä, missä on syntynyt, sanoo ukrainalaisen Hromadske.TV:n haastattelema Sergei Kapitonov.

Sergei on Venäjän kansalainen, joka taistelee Ukrainan kansalliskaartin riveissä Venäjän tukemia itäukrainalaisia separatisteja vastaan.

Sergein isä palvelee Venäjän armeijassa. Isän ja pojat välit ovat huonontuneet Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin seurauksena.

Vuosi sitten Sergei palveli Ukrainan sisäministeriön joukoissa ja vartioi Kiovassa hallintorakennuksia, kun Maidanin kansanliikkeen muodostaneet EU-myönteiset ukrainalaiset protestoivat presidentti Janukovytšin päätöstä hylätä assosiaatio- ja vapaakauppasopimus Euroopan unionin kanssa.

Sergei päätti liittyä vapaaehtoisena Ukrainan kansalliskaartiin sen jälkeen, kun Venäjän osallistuminen Ukrainan kriisiin erilaisin toimin tuli yhä selvemmäksi.

Hänet vangittiin elokuussa Ilovaiskissa käytyjen veristen taistelujen jälkeen. Ukrainan joukkojen elo-syyskuun vaihteessa kärsimät tappiot Ilovaiskissa johtivat siihen, että Ukraina suostui aselepoon Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien kanssa. Separatistit vahvistivat silloin asemiaan Venäjän tuella.

– Mutta me olimme onnekkaita, koska venäläiset laskuvarjojääkärit voivat joskus eksyä, Sergei sanoo pilke silmäkulmassa.

Ukrainan armeija kertoi elokuussa vanginneensa kymmenen venäläistä laskuvarjojääkäriä sen alueella. Sotilaat olivat noin 50 kilometrin päässä Donetskista. Eri venäläislähteiden mukaan partiointitehtävissä olleet miehet olivat päätyneet Ukrainan puolelle vahingossa.

Sergei vapautettiin pian tämän jälkeen Ukrainan hallituksen ja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien välisessä vankienvaihdossa.

Nyt hän toimii sotilas- ja siviiliviranomaisten yhteistyöhankkeessa, jossa sotilaiden ja siviilien muodostamat ryhmät jalkautuvat paikallisväestön pariin tarjoten monipuolista apua ja tukea.

Ukrainan taistelut ovat kiihtyneet viime päivinä. Lauantaina viranomaisten mukaan 30 ihmistä kuoli ja lähes sata haavoittui, kun Mariupolin kaupungin vilkkaalle esikaupunkialueelle ammuttiin raketteja.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin mukaan raketit ammuttiin Venäjä-mielisten separatistien hallitsemalta alueelta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo, että maa harkitsee kaikkia muita paitsi sotilaallisia keinoja Venäjän eristämiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)