Verkkouutiset

Pelätty kopteri ISIS:n uhaksi – ”USA valmis auttamaan ainutlaatuisilla kyvyillä”

USA:n kerrotaan harkitsevan taisteluhelikoptereiden lähettämistä Irakiin Isiksen vastaiseen taisteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carterin mukaan USA varautuu lähettämään taisteluhelikoptereita ja lisää sotilasneuvonantajia tukemaan irakilaisjoukkoja, jotka ovat yrittäneet vallata Ramadin kaupunkia takaisin Isikseltä, kertoo New York Times.

Irakin turvallisuusjoukot ovat edenneet kohti kaupunkia kuukausien ajan. Kaupunki on eristetty ja piiritetty. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan eteneminen on ollut hidasta, koska Isis-jihadistit ovat kaivautuneet asemiin.

Pentagonin virkamiesten mukaan Yhdysvallat harkitsee taisteluhelikoptereiden lähettämistä alueelle tukeakseen irakilaisjoukkojen ratkaisutaisteluita Ramadin takaisinvaltaamiseksi. Tämä lisäisi Yhdysvaltain osallistumista Isiksen vastaisessa sodassa ja saattaisi asettaa helikopteripilotit alttiiksi maasta tulevalle tulitukselle. Pentagonin mukaan kyse on tarpeellisesta askeleesta.

– Yhdysvallat on valmis avustamaan Irakin armeijaa ainutlaatuisilla kyvyillä, jotka pitävät sisällään taisteluhelikoptereita ja lisää sotilasneuvonantajia, jos tilanne sitä vaatii ja Irakin pääministeri Haider al-Abadi sitä pyytää, Ashton Carter sanoi keskiviikkona senaatin puolustusvaliokunnalle.

Amerikkalaisvirkamiesten mukaan helikoptereita ei ole tarkoitus lähettää Irakiin ennen kuin Ramadin valtaamisessa on edetty kriittiseen vaiheeseen ja helikoptereille on todellinen tarve.

Nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan Irakin pääministeri al-Abadille välitettiin hiljattain tarjous Apache-taisteluhelikoptereiden ja sotilasneuvonantajien lähettämisestä. Al-Abadi ei kuitenkaan hyväksynyt eikä torjunut tarjousta. Iranin tukemat shiiapoliitikot eivät halua luovuttaa Yhdysvalloille laajempaa roolia Irakissa ja painostavat pääministeri al-Abadia torjumaan kaikki tällaiset yritykset.

Presidentti Barack Obaman hallinnon virkamiehet väittelivät jo kesäkuussa taisteluhelikoptereiden käyttämisestä Ramadin takaisinvaltauksessa. Valkoinen talo tarjosi vaihtoehtoa vasta nyt.

Irakin asevoimat ilmoitti tiistaina vallanneensa Yhdysvaltain ilmaiskujen tukemina 60 prosenttia Ramadista. Isis valtasi Ramadin viime toukokuussa irakilaisjoukkojen paetessa hätääntyneinä.

– Helikoptereiden käyttämiseen liittyy joitakin riskejä. Mutta me olemme halukkaita toimimaan näin, jotta taistelut Ramadissa saadaan loppumaan.

Erikoisjoukot ISIS:n perään

Presidentti Obaman hallinto lähettää Yhdysvaltain erikoisjoukoista koostuvan tärkeitä kohdehenkilöitä metsästävän iskuryhmän Pohjois-Irakiin.

Iskuryhmä toimii erikoisoperaatioiden esikunta JSOCin (Joint Special Operations Command) alaisuudessa. Iskuryhmän tarkoituksena on heikentää Isiksen suosiota tuhoamalla sen johtajat ja kerätä jokaisessa iskussa tiedustelutietoa, jotta ihadistiärjestön toimia voidaan estää yhä enemmän.

Obama lupasi Isiksen vastaisen sodan alettua, että Irakiin ja Syyriaan ei lähetettäisi maajoukkoja taistelutehtäviin. Kongressille viime viikolla annettu ilmoitus viittaa kuitenkin siihen, että amerikkalaisjoukot saattavat pian olla etulinjassa taistelemassa terroristeja vastaan.

USA on lähettänyt Irakiin yhteensä 3 500 sotilasta koulutustehtäviin. USA johtaa myös kokoamaansa liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja Isistä vastaan. Irakissa ja Syyriassa on ollut pieni joukko JSOCin jäseniä siitä lähtien, kun Isiksen vastainen sota alkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)