Verkkouutiset

EU-veteraani sanoo Kreikan pysyvän eurossa – ”Juncker toimii Saksan nimiin”

EU-komission ex-puheenjohtajan mielestä suuret talousmahdit eivät halua Kreikan horjuttavan maailmantaloutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n komission entinen puheenjohtaja ja Italian keskustavasemmistolainen entinen pääministeri Romano Prodi, 76, uskoo, että Kreikka pysyy eurossa.

Espanjalaisen LaVanguardian haastattelema Prodi sanoo, että erityisesti suuret talouspelurit USA ja Kiina haluavat, että maailmantalous ei heilu Kreikan takia.

– Uskon, että lopulta (velkojat ja Kreikka) päästään sopuun. On paljon voimia, jotka haluavat estää turbulenssin. Ennen kaikkea Yhdysvallat, joka ei halua finanssimarkkinoiden häiriintyvän – mutta myös Kiina, joka haluaa dollarille vaihtoehdon. Suuret talousmahdit eivät halua, että euro uudestaan sekoittaa markkinat.

Prodi toimi komission puheenjohtajana 1999–2004, jolloin euro otettiin käyttöön ja jolloin EU:ssa elettiin yhdistymisen ja laajentumisen kautta.

Romano Prodi uskoo, että velkojien ja Kreikan uusi sopimus sisältää useita kohtia kuten eläkeuudistuksen, palvelumaksut ja verouudistuksen. Toisaalta EKP:n pitää Prodin mukaan taata Kreikan pankkijärjestelmän toimivuus.

Prodin mukaan Saksan tulisi olla kompromissihaluinen Kreikan suhteen. Prodin mielestä Saksa painoarvo on jo liiankin suuri ja maa tarvitsisi vastavoiman, jollainen EU:n komissio ei tällä hetkellä ole.

– Talousmahti Saksalla ei ole vastavoimia yhteisvaluutta-alueella. Maasta on tullut poliittinen voima, ei pelkästään sen suoran vaikutusvallan, vaan myös muiden henkilöiden, jotka toimivat sen nimiin, kuten esimerkiksi EU:n komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. EU:n komissio on edeltäjäänsä heikompi, Prodi laukoo.

Prodin mielestä Espanjan, Italian ja Ranskan pitäisi tehdä yhteistyötä ”puolustaakseen toisenlaista politiikkaa”.

Angela Merkelia Prodi sen sijaan kehuu ”kompromissien mestariksi”, joka on nyt Prodin mielestä kovaa linjaa edustavan CDU:n sisarpuolueen CSU:n ja toisaalta kompromissihaluisen USA:n välissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)