Verkkouutiset

Poikien HPV-rokotusten tehokkuus laskee tyttöjen rokotusten yleistyessä

Papilloomaviruksen ehkäisy tytöille varhain annettavalla rokotteella ehkäisee syöpää ja sen esiasteita, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tyttöjen HPV-rokotukset vähentävät syöpää, mutta poikien rokottaminen ei todennäköisesti olisi yhtä tehokasta. Tehokkuus myös laskee sitä mukaa, kun tyttöjen rokotukset yleistyvät, selviää tuoreesta hollantilaistutkimuksesta.

Ihmisen papilloomavirus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus, ja sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulan syövän aiheuttaja, mutta se aiheuttaa myös muita kasvaimia.

Tartunnan ehkäisy tytöille varhain annettavalla rokotteella ehkäisee syöpää ja sen esiasteita. Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotus annetaan ilmaiseksi 6.–9.-luokkalaisille tytöille.

Tyttöjen rokotuskattavuuden kasvaessa myös moni poika jää tulevaisuudessa vaille HPV-tartuntaa ja siten tyttöjen rokotukset auttavat myös heitä.

Poikien rokotuksilla yhden syövän estäminen edellyttäisi kuitenkin noin 800 pojan rokottamista, jos tyttöjen rokotuskattavuus on noin 60 prosenttia. Jos tytöistä rokotetaan 90 prosenttia, yhden syövän estämiseksi pitäisi kuitenkin rokottaa jopa 1 700 poikaa.

Miehille HPV-tartunnat aiheuttavat syöpää lähinnä sukupuolielimiin, nieluun sekä peräsuoleen. Tartunnat ovat yleisiä etenkin miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä.

Tulosten perusteella tutkijat uskovat poikien rokotusten olevan tulevaisuudessa hintaan ja hyötyyn nähden kannattavia, jos rokotteiden hinnat laskevat huomattavasti, tai jos tyttöjen rokotuskattavuus ei nouse nykyisestä.

Suomessa HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.–9.-luokkalaisille tytöille.

Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)