Verkkouutiset

Neuvostoliiton huippusalainen veto: 1,1 miljoonaa omaa karttaa koko maailmasta

Kylmän sodan aikainen karttojen valmistus Moskovassa on ollut jättimäinen salainen hanke.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Wired-lehti on julkaissut reportaasin maailmalta Neuvostoliiton valmistamia salaisia karttoja keränneistä, digitalisoineista ja julkaisevista tutkijoista ja harrastajista.

Amerikkalainen Russell Guy aloitti sortuvan Neuvostoliiton aikaan 1989 käymällä Tallinnassa ostamassa sotilailta laatikkoja. Ne sisälsivät SEKRET-leimattuja karttoja, tuhansia karttoja.

Salkussaan Guy kantoi kauppahintana 250 000 dollaria käteisenä. Kaikkiaan hän arvelee ostaneensa yli miljoona karttaa.

Kylmän sodan aikaisissa Neuvostoliiton kartoissa Euroopan ja USA:n kaupungeista ja maastoista on yksityiskohtia, joita esimerkiksi suomalaisissa kartoissa ei ole. Neuvostokarttoihin on merkitty esimerkiksi teiden leveyksiä, siltojen kantokykyjä ja tehtaiden toimialoja. Tiedot ovat käteviä, jos pitää ajaa panssarivaunulla.

Silloisen teknologian ja kartoitustyön tapahtumisen salassa huomioon ottaen neuvostokartat ovat uskomattoman tarkkoja. Niihin käytetty työmäärä on ollut käsittämätön.

Russell Guyn Omnimap-karttayhtiö on vain yksi Neuvostoliiton sotilaskarttojen hankkija. Yhtiöiden ja projektien lisäksi niitä pölyyntyy monen yliopiston arkistoissa.

Merkittävä henkilö alalla on eläkkeellä oleva britti John Davies, joka aloitti ostamalla karttoja Latviasta 2000 Aivars Beldavsilta. Hänen karttakauppansa löytyy tästä.

Daviesin ryhmä on tutkinut, miten kartat on tehty ja miten niitä oli määrä käyttää. Venäjältä tietoja ei juurikaan saa – karttoja käytetään yhä.

Neuvostoliiton arvellaan tuottaneen yli 1,1 miljoonaa erilaista karttaa. Tuhansista kaupungeista on tehty yksittäiset talotkin näyttäviä tarkkoja karttoja.

John Daviesin mukaan neuvostoprojektissa on ollut kyse enemmästä kuin miehityssuunnitelmista. Neuvostoliitto pyrki luomaan tavallaan oman sen aikaisen yhdistelmänsä Google Mapsia ja Wikipediaa, paperilla, ja vain johtajiensa käyttöön.

Wired paljastaa laajassa kartta-artikkelissaan myös monia suomalaisia itäblokin kommunistimaissa usein ihmetyttäneen asian. Turisteille annetut kartat olivat usein lähes käyttökelvottomia. Miten se oli käytännössä hoidettu ja vialliset kartat tehty?

Venäläisen kartanpiirtäjä Aleksei Postnikovin mukaan kuluttajien saamat kartat tehtiin 1:2,500,000-skaalaisesta Neuvostoliiton kartasta. Se oli niin suuri, että kun se tarkennettiin vaikka Moskovaan, kaikki yksityiskohdat katosivat.

Tämän jälkeen kartta vielä vääristettiin random-muunnelmilla. Sisältö tuli hävittää niin, että käyttäjän oli mahdotonta nähdä todellista geografiaa. Etäisyydet ja rakennukset katosivat. Muunnelmamenetelmät kehittänyt kartanpiirtäjä palkittiin Josif Stalinin antamalla valtionpalkinnolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)