Verkkouutiset

Rahaministeriön ennuste jää Juha Sipilän kasvuluvuista – velkaantuminen kääntyy nousuun

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan talouskasvu supistuu tänä vuonna 1,2 prosenttiin, kun se oli viime vuonna 1,4 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensi vuodelle ministeriö ennustaa kasvun hiipumista edelleen 1,0 tasolle, josta se kiihtyy vuonna 2019 1,2 prosenttiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi tiistaina puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa, että hallitus saavuttaa tavoitteensa julkisen talouden tasapainottamisesta, jos kasvu olisi kahden prosentin luokkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämän voi kiteyttää siihen, että loppukauden pärjääminen ja menestys on kiinni siitä, että mikä tulee olemaan bruttokansantuotteen kasvu tänä vuonna, ensi vuonna ja 2019, Sipilä totesi.

Valtiovarainministerin ennusteen perusteella hallitus ei ole saavuttamassa asettamiaan tavoitteita.

Valtiovarainministeriön mukaan julkisen talouden ”alijäämistä ei olla pääsemässä eroon lähivuosina”. Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ”aleni tilapäisesti hieman viime vuonna, mutta kääntyy taas ennustejaksolla loivaan nousuun”.

Suomen talouskasvua vauhdittavat yksityisten investointien lisääntyminen ja yksityisen kulutuksen kasvu. Maailmankaupan kasvun piristyminen alkaa vaikuttaa myös Suomen vientikysynnän parantumiseen.

Hyvinvointivaltioon ei ole enää varaa

Valtiovarainministeriön arvio Suomen julkisen talouden tilasta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä on synkkä.

”Odotettavissa oleva keskimäärin runsaan prosentin talouskasvu ei riitä kuromaan julkisen talouden alijäämää umpeen”, valtiovarainministeriön ennusteessa todetaan.

Lisäksi väestön ikääntyminen alkaa heikentää julkista taloutta entisestään. Valtiovarainministeriön mukaan julkisen talouden tulot eivät tulevaisuudessa riitä ”ylläpitämään kaikkia nopeamman talouskasvun varaan rakennettuja julkisen sektorin rakenteita ja tehtäviä”.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan julkisen talouden alijäämä on 1,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2021. Hallituksen tavoitteena on ollut saada tulot ja menot siihen mennessä tasapainoon.

Rakenteellinen alijäämä on tuolloin myös 1,2 prosenttia. Euroopan unioni edellyttää Suomelta pääsemistä korkeintaan 0,5 prosentin rakenteelliseen alijäämään. Samaa asiaa edellyttää myös Suomen finanssipoliittinen laki.

Valtiovarainministeriö kuitenkin toteaa, että ”taantuman väistyminen ja vakaa talouskasvu luovat hyvät puitteet kasvun edellytyksiä ja julkista taloutta kohentaville toimille”.

Ministeriö pitää hallitusohjelman mittaluokkaa ja suunniteltua ajoitusta edelleen oikeana.

”Hallituskauden toinen puolisko on siten otollista aikaa varmistaa hallitusohjelmassa kaavaillun toimenpidekokonaisuuden toteutuminen”, ennusteessa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)