Verkkouutiset

PS:n Saarakkala: Tietääkö hallitus Suomen rikkovan talouskurisääntöjä?

Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala kysyy, onko hallitus tietoinen siitä, että Suomi on rikkomassa EU:n talouskurisääntöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen hallitusten yksi keskeinen epäonnistumisen syy on ollut luottaminen virheellisiin talousennusteisiin, vuodesta toiseen, kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) näkee.

Saarakkala on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän perää vastausta siihen, onko hallitus tietoinen siitä, että Suomi rikkoo tänä vuonna EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen velkasääntöä, jonka mukaan jäsenmaan julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen saa olla enintään 60 prosenttia.

Suomi on rikkomassa myös enimmäisalijäämäsääntöä, jonka mukaan julkisen sektorin rakenteellinen alijäämä ei saa ylittää 1 prosentin enimmäisrajaa. Jos Suomen alijäämän voidaan tulkita olevan ennen kaikkea rakenteista eikä vain suhdanteesta johtuvaa, tällöin Suomea uhkaavat toimet EU:n komission taholta.

Toistaiseksi komissio on pidättäytynyt toimista ”poikkeuksellisiin taloudellisiin olosuhteisiin” vedoten, mikä Saarakkalan mielestä asettaa sopimusten tulkinnan alttiiksi yleiseurooppalaiselle puoluepoliittiselle tarkoituksenmukaisuudelle.

– Mikä on hallituksen oma käsitys Suomen julkisen talouden alijäämän luonteesta suhteessa suhdanteellisiin ja rakenteellisiin syihin, Saarakkala kysyy.

Hän tiedustelee, onko hallitukselle syntynyt kuvaa siitä, voidaanko Suomen katsoa toimivan poikkeuksellisissa taloudellisissa olosuhteissa, jolloin sopimusten sääntöjen rikkomisesta ei olisi Suomelle oikeudellisia seurauksia.

Sopimuksen noudattamista Suomessa valvoo Valtiontalouden tarkastusvirasto, joka vaalikautta 2011–2014 koskevassa raportissaan on tarkastellut kriittisesti hallituksen taloustavoitteiden toteutumista sekä Suomen talouslukuja suhteessa Suomen EU:n piirissä solmimiin sopimuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)