Verkkouutiset

Stubb ja Vartiainen: Suomi on jäämässä rajusti jälkeen muista Pohjoismaista

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ja eduskuntavaaliehdokas Juhana Vartiainen kaipaavat muilta puolueilta esityksiä työllisyyttä lisäävistä rakenneuudistuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaan Juhana Vartiaisen mukaan karu totuus on, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on uhattuna.

– Olemme jäämässä talouskasvussa ja hyvinvoinnissa rajusti jälkeen pohjoismaisista naapureistamme, Stubb ja Vartiainen kirjoittavat muun muassa Turun Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Suomen kansantalous ei ole kasvanut vuoden 2011 jälkeen, ja tuotanto ja työllisyys ovat edelleen vuoden tason 2007 alapuolella. Vahvaa kasvua ei ole näköpiirissä. Valtio ja kunnat velkaantuvat nopeasti.

Kirjoittajien mukaan kokoomus haluaa pelastaa hyvinvointipalvelut ja pitää Suomen pohjoismaisessa perheessä. Julkiset palvelut ja tulonsiirrot pitää rahoittaa ja velkaantuminen katkaista. Vaikka kansainvälinen talouskriisi ja viennin ongelmat ovat pahentaneet tilannetta, julkisen alijäämän pohjimmainen syy löytyy ikärakenteesta. Kun työikäinen väestö pienenee, hyvinvointivaltion kustannuksia ei voi vyöryttää tuleville sukupolville.

– Jos ammottava julkisen talouden vaje yritetään kattaa vain menosäästöillä ja veronkorotuksilla, finanssipolitiikasta tulee tällä vuosikymmenellä joka vuosi niin kireää, että talouskasvu jää surkeaksi. Siksi olemme esittäneet kokoomuksen työlistan, joukon uudistuksia, joilla työn tekeminen ja työn teettäminen tehdään helpommaksi.

Mitä enemmän työllisyyttä saadaan nostetuksi, sitä vähemmillä menoleikkauksilla selvitään.

– Toivomme, että listamme inspiroisi muitakin puolueita esittämään työllisyyttä lisääviä rakenneuudistuksia, sillä yhteistyössähän maata rakennetaan. Taloutemme ei oikene odottamalla.

Elvytys kasvattaisi todennäköisesti alijäämää

Kuntien ja valtion alijäämä on niin mittava, ettei Suomi pärjää ilman menosäästöjä. Valtiovarainministeriön arvio ensi vaalikauden sopeutustarpeesta on peräti kuusi miljardia euroa. Yhteensä hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksesta puuttuu jopa 10 miljardia euroa vuosittain.

– Kokoomus sitoutuu luotettavien virkamiestemme arvioon. Sopeutuksen aikataulutusta pohtimaan perustaisimme valtiovarainministeriön ja tutkimuslaitosten johtajien ekonomistiryhmän, samaan tapaan kuin vuoden 2014 alussa.

Stubb ja Vartiainen toteavat monien toivoneen elvytyksen nimissä valtiontalouden alijäämän tietoista kasvattamista. Stubb ja Vartiainen eivät pidä elvytystä tarkoituksenmukaisena, koska talouden ongelmat ovat pitkälti viennin ongelmia, eikä kotimaisen kysynnän kasvattaminen auta kilpailukyvyn parantamisessa, päinvastoin. Lisäksi kuntien ja valtion taloudessa on jo rakenteellinen alijäämä.

– Vaikka saisimmekin elvyttämällä työttömyyttä tilapäisesti alaspäin, meillä olisi todennäköisesti menojen lisäämisen vuoksi muutaman vuoden kuluttua sylissämme entistä isompi alijäämä. Kun sitä olisi pakko ryhtyä pienentämään, talous tungettaisiin uudelleen taantumaan. Tämän päivän ”elvytys” merkitsee siis huomisen ”jarrutusta”, kirjoittajat toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)