Verkkouutiset

”Asuntohinnat ovat värisseet hienoisesti alas jo kolme vuotta”

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat hiukan toukokuun aikana muualla paitsi pääkaupunkiseudulla, mutta pankkiekonomisti pitää tämän kevään hintakehitystä vaisuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa nousivat 0,4 prosenttia huhtikuusta toukokuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne nousivat 1,1 prosenttia.

Vuodentakaiseen verrattuna hinnat laskivat koko maassa 0,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,5 prosenttia edellisvuodesta.

Hypon ekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että kesän lähestyminen on pitänyt asuntojen hinnat likimain ennallaan viime kuukausina. Hän kuitenkin huomauttaa kehityksen olevan vaisua, sillä normaalisti asuntokauppa vilkastuu ja hinnat kohoavat kesän lähestyessä.

– Asuntojen hinnat ovat todellisuudessa värisseet hienoisesti alaspäin jo kolme vuotta. Kehitys ei ole yllättävää talouden supistuessa, työttömyyden kasvaessa ja ostovoiman junnatessa paikallaan. Edes ultramatalat korot eivät pysty kääntämään kehitystä suotuisaksi ilman kasvua, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Maanantaina julkaistut kuluttajaluottamuksen tiedot antoivat hänen mukaansa synkän varoituksen asuntomarkkinoille, sillä asunnonostoaikeet valahtivat matalimmalle tasolle 17 vuoteen. Kotitaloudet ovat yhä varuillaan suurimpien hankintojen kanssa talousnäkymän pysyessä sumeana.

Brotherus tosin arvelee. että luottamuksen palauduttua asuntokaupan jumi voi aueta ripeästi, koska patoutunutta muuttotarvetta on kertynyt kahden edellisen hiljaisen vuoden aikana likimain 20 000 asuntokaupan verran.

– Kauppa on osoittanut vilkastumisen merkkejä viimeisten kuukausien aikana lähinnä pääkaupunkiseudulla, mutta muualla Suomessa kohme ei ole hellittänyt vieläkään, Brotherus päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)