Talsa: Talousrikokset lisääntyvät laman aikana – "halutaan hyvää elintasoa"

Vain pieni osa yrityksissä tapahtuvista väärinkäytöksistä päätyy poliisin tietoon, kertoo Taloussanomat.

  • LKS 20151030 Seteleitä naisen kädessä ... Money in the hands of a woman STR / LEHTIKUVA Timo Jaakonaho

    Huono taloustilanne saa ihmiset tekemään enemmän talousrikoksia.

    ()

Talousrikokset yleistyvät laskusuhdanteen aikana. Vain pieni osa niistä päätyy poliisin tietoon, loput käsitellään yrityksen sisällä, kertoo talousrikoksia tutkiva Annukka Jokipii.

Viime vuosina poliisi on tutkinut 1700–1800 rikosta vuodessa, mikä tarkoittaa, että tehtyjen rikosten määrä on todennäköisesti 20 000 luokkaa.

– Lukumäärät ovat tosi isoja, Jokipii huomauttaa.

Vaikean taloustilanteen aikana ilmitulleet väärinkäytökset, kuten kavallukset, petokset ja kirjanpitorikokset lisääntyvät ensinnäkin siksi, että silloin yrityksissä tutkitaan tarkemmin kuluja ja hankintoja. Väärinkäytöksiä myös tehdään enemmän, koska taloudellisesti menee huonosti.

– Jos rahasta on tiukkaa ja vaikkapa bonukset jäävät pois, väärinkäytöksiä tehdään enemmän. Halutaan hyvää elintasoa, rahoittaa huumeiden tai alkoholinkäyttöä, Jokipii sanoo.

Syitä siihen, miksi yritykset eivät tuo tapauksia poliisille, on useita. Teot voivat ensinnäkin olla vastoin yrityksen ohjeistuksia mutta eivät välttämättä ole varsinaisia rikoksia.

– Sitten on isompia caseja, jotka selkeästi tahraisivat yrityksen maineen. Kolmas syy on, että jos tutkinta voi kestää vuodesta kahteenkin, moni yhtiö haluaa hoitaa tapaukset nopeammin pois päiväjärjestyksestä, Jokipii kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.