Verkkouutiset

PT: Vienti vetää kohta useita toimialoja 4 prosentin nousuun

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa reipasta kasvua usealle keskeiselle toimialalle seuraavan kahden vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

PT:n mukaan kasvualoja olisivat teollisuus, rakentaminen, kuljetus, informaatiopalvelut ja liike-elämän palvelut. Näille aloille PT ennustaa kasvuksi ensi vuonna lähes neljä prosenttia ja seuraavana vuonna noin neljä prosenttia.

Tänä vuonna näiden toimialojen tuotanto vielä pysyy viimevuotisella tasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lähivuosien kasvu perustuu ennusteessa viennin vauhdittumiseen. Käänteen parempaan saavat PT:n mukaan aikaan erityisesti teknologiateollisuuden jo saamat uudet tilaukset, joiden myötä tilauskanta on jo noussut viimevuotista suuremmaksi.

Myös euron voimakas heikkeneminen suhteessa dollariin tukee näiden toimialojen kasvua.

Työllisten määrä puolestaan kasvaa näillä toimialoilla 2,5 prosentilla ensi vuonna ja 3,5 prosentilla vuonna 2016. Maltillisen palkkaratkaisun ansiosta näiden toimialojen ansiotason nousu jää noin yhteen prosenttiin.

Raportin tekijät Markku Lehmus ja Eero Lehto arvioivat, että Suomen kansantalous on toipumassa viime vuoden lopun kokonaistuotannon jyrkähköstä notkahduksesta.

– Siihen nähden, kuinka paljon Venäjän tuonnin supistuminen on heikentänyt Suomen taloutta, on Suomen teollisuuden viimeaikainen kehitys ylittänyt odotukset. Näillä näkymin Suomen talouskasvu yltää ensi vuonna suurin piirtein euroalueen keskimääräiseen vauhtiin. Viime syyskuun ennusteessa arvioimme, että euroalue kasvaa ensi vuonna 1,4 prosenttia edellisvuodesta. Tätä arviota voidaan pitää edelleen pätevänä, he toteavat raportissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)