Verkkouutiset

Synkkiä arvioita: Luottamus katosi eikä vientiä löydy

Hypon ja Danske Bankin ekonomistit synkistelevät kuluttajien ja yritysten heikkojen luottamuslukujen takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskus ja Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisivat maanantaina luottamusbarometrinsa, joiden heikot luvut eivät ilahduta pankkiekonomisteja.

– Keväällä nähty piristyminen kuluttajien luottamuksessa ei kestänyt kesään saakka, toteavat Danske Bankin ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Henna Mikkonen tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Myös Hypon ekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa kuluttajien luottamuksen romahtaneen heinäkuussa viime vuoden tasoille kevään nousupiikin jälkeen.

– Näyttääkin siltä, ettei alkuvuonna myötätuulta tuoneet Sipilä-ilmiö, lyhennysvapaat ja halpuuttaminen onnistuneet puhaltamaan ilmaa kuluttajien purjeisiin kuin väliaikaisesti, Brotherus arvioi omassa tiedotteessaan.

Kuoppamäen ja Mikkosen mielestä lähes ainoa myönteinen uutinen oli kuluttajien arvio omasta taloudestaan.

– Matalat korot ja lyhennysvapaat ovat helpottaneet taloustilannetta, mutta työllisyysnäkymät pysyvät heikkoina, he kuitenkin huomauttavat.

Danske Bankin ekonomistien mukaan kotimaisen ostovoiman nousun mahdollisuudet ovatkin vaatimattomat tänä ja ensi vuonna.

Hypon Brotherus puolestaan näkee ainoan myönteisen muutoksen hieman kohentuneissa asunnonostoaikeissa.

– On kuitenkin turha odottaa asuntokauppaan todellista piristymistä ennen kuin talouskehitys pääsee vakaalle nousu-uralle, hänkin synkistelee.

Yritysten tilauskirjat ovat vielä ohuet

Teollisuuden luottamus on Kuoppamäen ja Mikkosen mukaan ollut kesällä EU-maiden heikoimpia. Muualla virinnyt kasvu ei ole onnistunut piristämään Suomen yritysten odotuksia.

– Kysynnän kasvu länsimaissa voi tuoda lisää tilauksia loppuvuonna 2015, mutta tilauskirjat ovat vielä ohuet, he muistuttavat.

Brotherusta puolestaan huolestuttaa yritysten tilanteessa pitkittynyt vaimeus. Vienti ei hänen mukaansa tahdo päästä kiinni euroalueella viriävään kasvuun tänäkään vuonna.

Rakennusalan luottamus on noussut vakaasti ja ylittää jo normaalistason, mutta kokonaisuus vahvistaa Brothetuksen mielestä käsitystä liisteristä.

– Suomen talous pysyy liisterissä – talous ei kasva, muttei juuri supistukaan enää, hän painottaa.

Lue myös:

Kuluttajien mielialat synkistyvät edelleen

Rakennusalan yritysten luottamus vahvistui

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)