Verkkouutiset

Viennin odotuksista tulikin paha pettymys

Pohjoismainen pankkikonserni Nordea arvioi Suomen viennin jäävän tammi-maaliskuussa huomattavasti odotettua heikommaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maaliskuu oli Nordean mukaan jo toinen surkea vientikuukausi peräkkäin. Nordea arvioikin aamukatsauksessaan maanantaina, että koko ensimmäinen vuosineljännes näyttää huomattavasti heikommalta kuin pankin maaliskuun ennuste oletti.

Tullin mukaan tavaraviennin arvo putosi helmikuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Nordean laskujen mukaan viennin pitäisi kasvaa maaliskuussa lähes 14 prosenttia, jotta tammi-maaliskuussa päätäisiin viime vuoden tasolle.

Tällaista kasvua Nordea pitää epätodennäköisenä, vaikka viennin kuukausiheilahtelut ovatkin suuria.

Pankki arvelee myös koko kuluvan vuoden alkupuoliskon jäävän viimevuotista heikommaksi. Viime vuoden huhti-kesäkuu tarjoaa pankin mukaan melko kovan vertailukohdan.

”Ilman merkittävää parannusta nykyisestä vienti ei silloisiin lukemiin yllä”, Nordean katsauksessa todetaan.

Pankki muistuttaa myös, että Suomen teollisuuden alkuvuosi on ollut surkea. Tuotanto supistui Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 5,1 prosenttia vuodentakaisesta.

”Lukema on surkea, vaikka siitä poistaa kaivostoiminnan pudotuksen”, katsauksessa huomautetaan.

Myös teollisuuden uusien tilausten suunta on edelleen pankin mukaan mitä suurimmassa määrin epäselvä.

EKP tyytyväinen ohjelmaansa

Euroalueelta kuitenkin kuuluu ehkä hiukan parempia tietoja, sillä Nordean mukaan kuluvan viikon aikana julkistettavat kuluttajahinnat antavat viitteitä varovaisesti kiihtyvästä inflaatiosta laajalla rintamalla.

Suurimmat yhteiset tekijät ovat pankin mukaan öljyn hinnan laskun pysähtyminen ja voimakas rahapoliittinen elvytys.

Nordea uskoo, että keskiviikkona Euroopan keskuspankki EKP vahvistaa pitävänsä ohjauskoron ja arvopapereiden osto-ohjelman ennallaan. Muutokset rahapolitiikassa eivät ole nyt ajankohtaisia, sillä osto-ohjelma on alkanut vasta kuukausi sitten.

”Lisäksi EKP on tyytyväinen nykykehitykseen, jossa pitkät korot painuvat lähelle nollaa. EKP saattaa kuitenkin lisätä ostokohteita osto-ohjelmaansa koskemaan yhä useampien instituutioiden velkakirjoja”, Nordea ennakoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)