Verkkouutiset

MTK: Biotalous edellyttää rakentamisen vapautta maaseudulle

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirolan mielestä maankäytön suunnittelun perusteeton ohjaaminen muuhun kuin rakennettuun ympäristöön haittaa biotaloutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikko Tiirola kiitti MTK satakunnan syyskokouksessa Porissa Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaa, jossa maankäytön ohjausvaltaa ja vastuuta siirretään valtiolta kunnille sekä valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteiden perusteet tarkistetaan.

Tiirolan mukaan nämä linjaukset ovat välttämättömiä toteuttaa, jotta biotalous saa tuulta siipien alle. Biotaloudella korvataan hänen mukaansa fossiilitaloutta, eikä kaavoituksen tulisi seisoa tavoitteen tiellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kaavoittajien tuntemus maaseutuelinkeinosta on Tiirolan mielestä usein heikolla pohjalla, ja urbaanien alueiden kaavoitusratkaisuja tuodaan myös maaseutualueille.

Maaseutuelinkeinojen edustajia pitäisi hänen mukaansa tästä syystä kuunnella nykypäivää enemmän jo kaavojen suunnitteluvaiheessa. MTK -yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten tulisi vahtia tarkasti, ettei yleiskaavoihin laiteta elinkeinoja rasittavia rajoitteita.

– Kun metsälaki on voimassa, sen pitäisi riittää, Tiirola toteaa tiedotteessaan.

Hän vaatii rakentamisen vapauden palauttamista, jottei biotalouden tekijöistä tule pula. Ranta- ja maaseutuasuminen voivat hänen mukaansa nousta maaseutukuntien vetovoimatekijöiksi etätyötä mahdollistavan digitalisaation ja biotalouden nousun myötä.

Tiirola arvioi myös, että maaseutuasumista helpottaa, kun poikkeamislupien myöntäminen on hallituksen esityksen mukaisesti siirtymässä ELY-keskuksilta kunnille. Kunnat ovat tähän mennessä alistuneet liian helposti ELY-keskusten ohjaukseen, kun se on käyttänyt ohjausvaltaansa.

– Toivottavasti itsehallintoalueiden syntymisen myötä ELY-keskuksen edistämis- ja ohjaamistehtävät saadaan ripeästi osaksi kansanvaltaista ohjausjärjestelmää, painottaa Tiirola.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)