Verkkouutiset

Kysely: Kaksi kolmesta uskoo asuntohintojen nousevan pääkaupunkiseudulla

Suomen asuntomarkkinat jakaantuvat kasvaviin kaupunkeihin ja taantuvaan muuhun maahan, arvioi vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähi-Tapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta kokee asuntomarkkinoiden jakautuneen kahtia.

Kaksi kolmesta vastaajasta uskoo asuntojen arvon nousuun pääkaupunkiseudulla, mutta Pohjois- ja Itä-Suomessa asuntojen arvon nousuun uskoo vain kolmannes.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhtiö arvioikin kaupungistumisen jatkuvan Suomessa ja väestön pakkaantuvan pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin

Lähi-Tapiolan ekonomisti Timo Vesala arvioi, että viimeisen viiden vuoden aikana talouden rakennemuutos on kohdellut pääkaupunkiseutua ja muuta Suomea eri tavalla.

– Ostovoimainen, nuori, työikäinen väestö on siirtynyt etelän kasvukeskuksiin, jolloin pääkaupunkiseudun asuntojen kysyntä on kasvanut, Vesala kertoo yhtiönsä tiedotteessa.

Lähi-Tapiola muistuttaa, että myös varallisuus jakaantuu, kun muuttoliike vaikuttaa asuntojen hintoihin

Kaikkein varovaisimpia asunnonostajia tällä hetkellä ovat kyselyn mukaan nuoret.

– Nyt finanssikriisin jälkeen pankit ovat nostaneet omarahoitusosuutta suhteessa aiempaan. Tämän osuuden hankkiminen ei ole nuorille aikuisille välttämättä niin helppoa, mikä saattaa lykätä ostopäätöstä, Vesala arvelee.

Lisäksi hän huomauttaa, että jos asuntojen hinnat ovat yleisen näkemyksen mukaan korkealla, ihmiset saattavat jäädä seuraamaan markkinatilannetta.

Jos kyselyyn vastanneet saisivat kuukausittain itselleen 250 euroa ylimääräistä, moni sijoittaisi sen matkusteluun, lainanlyhennyksiin tai säästötilille.

Kuten viime syyskuussa, neljäsosa suomalaisista kertoo yhä vähentäneensä kulutustaan. Yleisesti omaan talouteen ja työllisyyteen luottaa edelleen vain harva.

Kolmeen edelliseen kyselyyn verrattuna hieman harvempi kuitenkin arvelee ostovoimansa ja työllisyystilanteensa heikkenevän.

– Siinä, että pessimististen joukko on hieman pienentynyt, voi nähdä pienen positiivisen signaalin, Vesala toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)