KL: Herlinin mielenmuutos mahdollisti yhteiskuntasopimuksen toteutumisen

Kauppalehden mukaan Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin pään kääntyminen oli ratkaiseva tekijä EK:n paluussa neuvottelupöytään.

  • LKS 20150601 Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin hissien testauslaboratoriolla Lohjalla maanantaina 1.kesäkuuta 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Antti Herlin.

    ()

Lehden mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton päättäjät ovat jakautuneet kyyhkyihin ja haukkoihin. Näistä ensin mainitut ovat valmiita keskitettyyn sopimiseen ja jälkimmäiset kannattavat liittokohtaisia neuvotteluita.

Haukkojen toiveena oli myös, että hallitus toteuttaisi työmarkkinoiden uudistamiseen tähtäävän paikallisen sopimisen, muut työehtoihin liittyvät lainsäädäntötoimet sekä kilpailukykytoimet itsenäisesti ilman, että työmarkkinaosapuolet neuvottelisivat niistä.

Antti Herlin kuului aiemmin haukkojen leiriin, mutta muutti Kauppalehden tietojen mukaan mielensä ennen EK:n palaamista neuvottelupöytään tammikuun lopussa.

EK:n liitoissa on ollut railo suhtautumisessa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. Tiukimmin neuvotteluita vastaan on ollut Metsäteollisuus ja samoilla linjoilla ovat olleet muutkin vientialat. Sen sijaan kotimaisen kysynnän varassa olevat palvelualat ja kauppa ovat suhtautuneet neuvotteluihin pehmeämmin.

Kauppalehden mukaan vientialat luottivat vielä syksyllä hallituksen kykyyn viedä omat ratkaisunsa läpi, mutta syksyn edetessä epävarmuus suhteessa hallituksen kykyyn viedä lait läpi kasvoi. Samalla kasvoi huoli työrauhasta eli lakkoilun uhasta, jos neuvottelut olisivat ajautuneet ensi syksynä liittokierrokselle.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.