Kyseessä on Finntastic-vodka, jota myydään Armeniassa, Venäjällä, Israelissa ja Baltian maissa. Vodkan raaka-aineena käytetään ranskalaista pirtua, mutta muuten valmistus tapahtuu Tyrnävällä. Tuotteessa on myös ainesosana tyrnäväläistä perunapirtua.
Valviran mukaan tuotetta ei saa markkinoida kotimaisena.
– Siinä on Tyrnävän hyvä pohjavesi merkittävässä asemassa, sitä on 60 prosenttia tuotteesta. Prosessi Tyrnävällä kestää 3–4 viikkoa, kun vodka valmistuu tuhansien litrojen kattilassa, viinatislaamo Oy Shaman Spiritsin toimitusjohtaja Ilpo Sulkala sanoo lehdessä.
Hänen mukaansa vodkaan lisätään Tyrnävällä lisäksi makeutusaineita ja juoman arvo perustuu nimenomaan Tyrnävällä toimivan kemistin osaamiseen.
– Ja sitten on vielä pullo, design ja brändimme. Mielestäni tämä juoma on suomalaista.
Valvira ei ota kantaa keskeneräiseen yksittäistapaukseen.
– Tätä asiaa säätelee itse asiassa ainakin kolme eri muuttujaa: elintarvikelaki, elintarviketietoasetus ja EU-asetus koskien tislattuja alkoholijuomia, Valviran lakimies Kristiina Meriläinen sanoo Kalevalle.