Verkkouutiset

Talous piristymässä mutta ekonomistin mielestä tarvitaan uudistuksia

Korkean työttömyyden ansasta täytyy päästä pian pakoon ja uudistuksia vaaditaan, arvioivat Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreet talousluvut lupaavat Suomelle mahdollisesti parempaa tulevaisuutta. Teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 3,7 prosenttia vuoden takaisesta ja teollisuuden uudet tilaukset peräti 19,2 prosenttia.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ja Suomen AsuntoHypoPankin pääekonomisti Juhana Brotherus kuitenkin varoittaa, että pitkä laskukausi on nostanut pitkäaikaistyöttömien osuuden ennätyslukemiin. Jo ensi vuonna kireät työmarkkinat ja osaavien työntekijöiden pula rajoittavat hänen mukaansa kasvua.

– Jos valuutta, palkat tai työaika eivät juuri jousta, jää jäljelle vain kasvava työttömyys talousshokeissa. Korkean työttömyyden ansasta täytyy päästä pian pakoon ja uudistuksia vaaditaan, hän toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa paras hetki uudistuksille olisi kevään kuntavaalien jälkeen, kun kilpailukykysopimus ei enää sido käsiä eivätkä kuntavaalit rajoita rohkeutta.

– Hetki osuu haastavasti yhteen talouden toipumisen ja kolmikannan uuden ”Suomen mallin” kanssa. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina, Brotherus muistuttaa.

Viime vuoden lopulla Suomen vienti kiihdytti kasvuun ja vienti ottaa Brotheruksen mukaan vastuuta kuluvana vuonna, kun Venäjän-vastaiset pakotteet mahdollisesti purkautuvat.

– Nousu nojaa silti yhä kotimarkkinoihin. Rakentaminen ja kulutus kestävät vielä vuonna 2017 ja työttömyys laskee loivasti. Suurempia pilviä kasautuu vuoteen 2018, Brotherus ennustaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)