Verkkouutiset

”Julkinen talous on yksinkertaisesti liian suuri suhteessa yksityiseen sektoriin”

Euroalueen elpyy, mutta Venäjän taantuma heikentää kasvunäkymiä Suomessa, toteaa Aktia Pankki talouskatsauksessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Euron kurssin heikentyminen, öljyn hinnan lasku ja euroalueen rahoitusolojen lisäkevennys ovat Suomen kannalta tärkeimmät kasvun vauhdittajat tänä vuonna. Suomen viennin ja BKT:n elpymistä varjostaa kuitenkin Venäjän talouden ennustettu syvä taantuma, Aktia Pankki toteaa.

Suomen Venäjän viennin arvo euroissa väheni jo viime vuonna 13 prosenttia. Tänä vuonna tavaraviennin Venäjälle ennustetaan vähenevän 30 prosenttia.

Suomen bruttokansantuotteen Aktia ennustaa kasvavan tänä vuonna vain 0,3 prosenttia, kun kotimainen kysyntä on vaimeaa ja Venäjän ongelmat painavat viennin kasvua.

Vuonna 2016 Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan 1,4 prosenttia, kun viennin kasvuedellytykset paranevat ja kotimainen kysyntä vakautuu.

Työmarkkinoiden heikkous jatkuu Aktia Pankin mukaan pitkään.

– Työllisyys heikkenee tänä vuonna ja työttömyys nousee 9,1 prosenttiin. Ennustettu hidas talouskasvu ei luo riittävästi uusia työpaikkoja, ja työttömyys tulee pysymään korkeana pitkään.

Valtion ja kuntien alijäämä pienenee hieman jo päätettyjen valtiontalouden sopeutustoimien ansiosta. Alijäämä on kuitenkin edelleen lähes 8 miljardia euroa vuonna 2016.

Pankin mukaan Suomen velkaantuminen jatkuu nopeana lähivuodet. Julkinen velka nousee noin 64 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2016.

– Julkinen talous on yksinkertaisesti liian suuri suhteessa heikentyneeseen yksityiseen sektoriin. Kyseessä on rakenneongelma, jota ei suhdannepolitiikalla voida ratkaista. Julkistalouden alijäämän supistaminen kestävällä tavalla on uuden hallituksen tärkein talouspoliittinen tavoite. Siinä ei ole varaa epäonnistua, Aktia Pankki varoittaa.

Verojen korotusten sijaan Aktian mukaan tarvitaan kunnianhimoinen ohjelma julkisten menojen hillitsemiseksi.

– Vaalikauden mittainen menoleikkausohjelma, jolla tavoiteltaisiin noin viiden miljardin euron säästöjä, palauttaisi Suomen julkistalouden merkittävästi vakaammalle pohjalle.

Pankin mukaan julkiseen menorakenteeseen on uskallettava tehdä suuriakin muutoksia.

– Vaalien alla ei näytä juurikaan olevan halukkuutta keskustella verovaroin rahoitettavien palvelujen laajuudesta. Vaalien jälkeen säästökohteita pitää kuitenkin löytyä, Aktia toteaa.

Menoleikkausten antamasta tilasta osa täytyy pankin mielestä käyttää riskinoton, yrittämisen ja työnteon kannustamiseen verotusta keventämällä. Uskottavan menoleikkausohjelman yhteydessä toteutettava kahden miljardin euron veronkevennysohjelma loisi näköalan yhteiskunnasta, jossa pyritään määrätietoisesti kannustamaan työntekoa ja yrittämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)