Verkkouutiset

Innostuneella kasvuyrittäjällä on loppuunpalamisen riski

Tuoreen tutkimuksen mukaan yrityksen vakiintuessa monen yrittäjän työhyvinvointi hiipuu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkeyhtiö Elon toteuttaman tutkimuksen mukaan kasvuyrittäjät ovat yrittäjistä työhönsä tyytyväisimpiä ja voivat parhaiten, mutta heillä on myös loppuunpalamisen riski.

Kasvuyrittäjillä on eniten vaikeuksia selviytyä työmäärästään ja haasteita ajanhallinnassa, mutta he eivät itse tunnista tarvetta huolehtia työhyvinvoinnistaan, tutkimuksesta selviää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jos aikoo luoda pitkän yrittäjäuran, on pakko pysähtyä arvioimaan omia voimavarojaan riittävän ajoissa. Vahva työn imu ja optimismi kannattelevat kasvuvaiheessa olevaa yrittäjää. Työhyvinvoinnin tärkeys realisoituukin yrittäjälle usein vasta yrityksen vakiintumisvaiheessa, mikä voi olla liian myöhään, toteaa Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Annarita Koli tiedotteessaan.

Yrittäjistä 14 prosenttia arvioi yrityksensä olevan nyt kasvuvaiheessa. Lähes 40 prosenttia yrityksistä on vakiintumisvaiheessa. Oma jaksaminen oli vakiintumisvaiheessa olevien yritysten yrittäjien suurin haaste.

– Suomalaisista yrittäjistä erottuu innostunut kasvuyrittäjien joukko, joka uskoo itseensä, panostaa kehittymiseensä ja on valmis ottamaan riskejä. Näiden yrittäjien tukeminen ja ajoissa itsestään huolehtimiseen herätteleminen on erittäin tärkeää, arvioi Elon työhyvinvointijohtaja Anu Suutela-Vuorinen.

Yrittäjien työkyky laskenut vuodesta 2014

Kaikista yrittäjistä noin 40 prosentilla on riski uupua ja noin joka kuudennella yrittäjällä riski on jo toteutumassa. Lopuilla noin 40 prosentilla työ ja muu elämä ovat hyvin tasapainossa.

– Hyvinvoivia yrittäjiä erottaa muita korkeampi riskinottokyky ja muutosvalmius sekä paremmat yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Huonoimmin jaksavilla puolestaan sosiaaliset verkostot olivat selvästi muita yrittäjiä heikommat, Koli kertoo.

– Hyvät verkostot ja kumppanit ovat yrittäjien mielestä ylivoimaisesti tärkein asia myös yrityksen tulevaisuuden menestyksen kannalta, joten niiden rakentamiseen kannattaa tietoisesti panostaa. Erityisesti alku- ja kasvuvaiheen yrittäjä voisi hyötyä kokeneemmasta yrittäjämentorista, Koli arvioi.

Yrittäjien arviot omasta työkyvystä ovat kokonaisuutena laskeneet vuodesta 2014, jolloin tutkimus toteutettiin edellisen kerran. Heikoin työkyky on yli 15 vuotta yrittäjänä toimineilla miehillä.

– On huolestuttavaa, että yrittäjät ovat lomailleet aiempaakin vähemmän: useampi kuin joka kolmas yrittäjistä ei ollut pitänyt lomaa ollenkaan tai korkeintaan 10 päivää kuluneen vuoden aikana, Koli kertoo.

Harvalla pk-yrittäjällä kansainvälistymishaluja

Näkemykset yrityksen tulevaisuudesta olivat lievästi toiveikkaampia kuin kaksi vuotta sitten. Nyt yrittäjistä joka kolmas arvioi myynnin ja lähes joka kolmas kannattavuuden paranevan kuluvalla tilikaudella.

Selvä enemmistö eli noin 70 prosenttia yrittäjistä toimii tällä hetkellä ainoastaan Suomessa eikä halua laajentaa toimintaa muihin maihin. Vain kolme prosenttia yrittäjistä aikoo laajentaa toimintaansa ulkomaille.

– Laajentamishaluja oli erityisesti 5–20 työntekijää työllistävissä, alku- ja kasvuvaiheessa olevissa yrityksissä. Näissä yrityksissä myös digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet liiketoiminnalle oli tunnistettu hyvin, Koli kuvaa.

Pk-yrittäjien suhtautuminen digitaalisuuteen ja sähköisen liiketoiminnan välineisiin on muuttunut kahdessa vuodessa selvästi myönteisemmäksi. Yrittäjistä 60 prosenttia hyödyntää nyt itse sähköisen liiketoiminnan välineitä asiakastyössä, kun vuonna 2014 niitä käytti vasta 40 prosenttia.

Elon Yrittäjämittari 2016 -tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä Elon yrittäjäasiakkaille elokuussa 2016, ja siihen vastasi lähes 2000 suomalaista yrittäjää. Tutkimus toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2014.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)