Verkkouutiset

Ministeri Orpo: EU:lla oltava valmius elintarvikkeiden vientiin Venäjälle

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi on ollut yhteydessä Venäjään virkamiestasolla ruokaperunan viennin avaamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unioni on käynyt keskusteluja Venäjän kanssa Venäjän EU:lle asettaman elintarvikkeiden tuontikiellon höllentämisestä, kertoo maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

– Suomi on ollut muiden EU-jäsenmaiden tavoin yhteydessä Venäjän kanssa virkamiestasolla muun muassa ruokaperunan osalta, Orpo sanoi Ylen Ykkösaamussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

EU:n maatalousministerit keskustelivat asiasta maanantaina Brysselissä.

– Mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Sekä Suomi että komissio seuraavat tilannetta tarkkaan.

Venäjä kielsi viime elokuussa maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta.

Orpon mukaan ministerineuvostossa todettiin, että teknisiä valmiuksia viennin avaamiseen on pidettävä yllä sekä unionin että yksittäisten jäsenmaiden tasolla.

– Jos Venäjä muuttaisi politiikkaansa, meillä olisi nopeasti valmius aloittaa kiellon alla olevien tuotteiden vienti.

Suomi on ollut kiinnostunut ruokaperunan viennin mahdollisesta avaamisesta, mutta keskusteluissa ovat pöydällä myös kaikki vientikiellon alla olevat muut tuotteet.

– Tähän kannattaa kuitenkin suhtautua vielä rauhallisesti.

Orpon mukaan tuontikiellon mahdollisella höllentämisellä on Suomelle valtava merkitys.

– Meillähän on Venäjän asettaman tuontikiellon alaista elintarviketuotantoa 250 miljoonan euron arvosta. Sillä on suuri vaikutus meidän koko elintarvikeketjuun aina tuottajiin asti.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat asettivat viime keväänä Venäjälle talouspakotteita, koska Venäjä ei ole suostunut yhteistyöhön Itä-Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi. Venäjän asettama tuontikielto on seurausta tästä.

– Uskon, että se avain on siellä Ukrainassa. Toivon, että tämä asia voisi johtaa positiiviseen kehitykseen Venäjän ja Euroopan välillä. Kun puhutaan länsimaille asetetusta ruoan tuontikiellosta, niin se on nimenomaan Venäjän itse asettama, ei EU:n asettama.

– Avaimet tässä asiassa ovat viime kädessä Venäjällä. Mutta kaiken kaikkiaan meidän pitäisi päästä Ukrainan kriisissä ja siihen liittyvissä jännitteissä lieventymiseen. Valitettavasti viime päivien tapahtumat eivät edistä tätä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)