Verkkouutiset

Uutisanalyysi: Kohti Kreikan kolmatta tukipakettia

Kreikka-teatteri ei pääty vielä vuosikausiin, vaikka maa saakin tukipaketin määräajan pidennyksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan neljän kuukauden tukipakettiajan pidennys on enää vain muodollisuus. Tiistaina Euroopan keskuspankin, Euroopan komission ja Kansallisen valuuttarahaston (IMF) muodostama troikka antoi hyväksyvän tuomion Kreikan hallituksen esittämälle uudistuslistalle. Euromaiden valtiovarainministereiden euroryhmä hyväksyi sen jälkeen tiistain puhelinkokouksessaan Kreikan ehdotukset.

Uskottava uudistuslista oli ehtona tukipaketin jatkoajan myöntämiselle. Seuraavaksi Kreikan tukipaketin jatko on hyväksyttävä vielä kansallisesti eri maissa. Suomessa listan hyväksymiseen riitti EU-ministerivaliokunnan kirjallinen menettely. Osassa euromaista, kuten Saksassa, hyväksyntä edellyttää parlamentin päätöksen. Myös Kreikan parlamentin on hyväksyttävä vasemmistohallituksensa esityslista. Se on seuraava todellinen Kreikkaan liittyvä koetinkivi.

Kreikassa riitaa

Syrizan poliitikoille nöyrtyminen erityisesti yksityistämisen jatkamiseen on kova pala. Voittihan puolue vaalit nimenomaan lupaamalla kääntää yksityistäminen kansallistamiseksi ja leikkaukset menonlisäyksiksi. Toisaalta Syrizan johdossa ja osin myös äänestäjien tiedossa lienee ollut jo ennen vaaleja, ettei Syriza pysty pitämään lupauksiaan ilman, että koko maa ajautuu konkurssiin.

Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis leikki aikansa kovanaamaa europöydissä, mutta taipui maanantaina viime tipassa ennen määräaikaa, yhdentoista jälkeen illalla, lähettämään euroryhmän puheenjohtajalle, Alankomaiden valtiovarainministerille Jeroen Dijsselbloemille kirjeen, johon oli lueteltu riittävä määrä uudistuksia.

Kreikka muun muassa sitoutuu tehostamaan veronkantoaan ja toimintoja veronkiertoa vastaan. Nämä oli vasemmistopuolueille helppo luvata. Yhtä helppoa ”rötösherroja” vastaan taistelevalle populistihallitukselle oli luvata puuttua polttoaineen ja tupakan salakuljetukseen.

Varoufakisin kirjeessä luvataan, että aiempia yksityistämisiä ei peruta. Se on vastoin Syrizan vaalilupauksia. Uusien yksityistämisten suhteen todetaan, että ne pyritään toteuttamaan liisauksella, yksityisen ja julkisen kumppanuusohjelmilla ja sopimuksilla niin, että valtiokin voi hyötyä niistä.

Yksityistämistä koskevat lupaukset ovat vaikeita jopa hallituksen ministereille. Energiaministeri Panagiotis Lafazanis sanoi, että kansallinen energia-yhtiön yksityistämistä ”ei tule tapahtumaan”. Kreikan hallituspuolueiden, Syrizan ja pienen oikeistopopulistisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen sisällä nähtäneen myllerrystä lähiaikoina, kun populistisimmat poliitikot lähtevät puolueesta tai jopa hallituksesta ovet paukkuen. Lainaohjelman jatkon hyväksyntä tuskin lienee kuitenkaan vaakalaudalla, sillä kaikki muut vaihtoehdot ovat Kreikan kannalta tuhoisampia.

Kolmas tukipaketti

Vaikka Kreikan laina-ajan pidennys markkinoitiin euromaissa vaihtoehtona uudelle tukipaketille, todellisuudessa laina-ajan pidennys oli vain ajan ostamista todellisia tukipakettineuvotteluita varten. Kreikka on pystynyt pieniä osia valtionlainoistaan uusimaan jo markkinaehtoisesti. Kreikan lainataakka on kuitenkin edelleen niin suuri, ettei maa kykene uusimaan kaikkia erääntyviä lainoja kesäkuun jälkeenkään ilman euromaiden apua.

Deutsche Bankin julkaiseman analyysin mukaan neuvottelut Kreikan kolmannesta tukipaketista käydään suunnilleen touko–heinäkuun paikkailla. Tukipaketin sijaan kyseeseen tulevat myös erilaiset velkahelpotukset ja mahdollisesti myös velkojen anteeksianto. Kreikka ei kuitenkaan enää tarvitse ensimmäisten kahden tukipaketin yli 100 miljardin euron kokoisia summia, vaan jo 10 miljardia euroa voi olla riittävä summa Kreikan auttamiseksi useammaksi vuodeksi.

Euromaiden kannalta oli kuitenkin huomattavasti turvallisempaa myöntää tässä vaiheessa jatkoaika vanhalle lainaohjelmalle. Silloin troikka pääsee testaamaan, onko Syrizalla edes pienintä halua ja kykyä sitoutua jatkamaan talousuudistuksia. Jos kaikki menee hyvin, Kreikan kolmas tukipaketti hyväksyttäneen jossakin muodossa kesän lopussa.

Euromaiden kansalaisissa turvautuminen jälleen uuteen tukipakettiin herättänee närää, mutta toisaalta esimerkiksi Suomen eduskuntavaalit on siinä vaiheessa jo käyty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)