Verkkouutiset

Kuplatalous rakenteilla – ”Silloin osakemarkkinat romahtavat”

Kehittyneiden maiden ennätyksellisen löysä rahapolitiikka ei ole aiheuttanut toistaiseksi inflaatiota, mutta se näkyy muun muassa siinä, että osakemarkkinoilla lyödään uusia ennätyksiä. Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju pelkää osakekurssien romahdusta, kun elvyttävä rahapolitiikka loppuu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka markkinoilla ei mielellään käytetä sanaa kuplatalous, ennätysten lyöminen kertoo muusta. Tällä kertaa talouden syklin tilanne on kuitenkin varsin poikkeuksellinen. Yleensä osakemarkkinoiden buumi on ajoittunut myös reaalitalouden vahvaan kasvuun. Tällä kertaa kasvu on vasta elpymässä.

– Osakemarkkinat tykkäävät toki siitä, että talous kasvaa, mutta kehitystä dominoi tämä ylimääräinen likviditeetti, Kangasharju selittää.

Likvidin rahan suuri määrä taloudessa alkaa näkyä inflaationa vasta, kun reaalitaloudessa tapahtuu selvä käänne ylöspäin ja tuotanto palaa lähelle potentiaaliaan. Sitä ennen kuitenkin rahan määrän lisääntyminen on alkanut näkyä varallisuushinnoissa: osakkeissa, joukkovelkakirjamarkkinoilla ja asuntomarkkinoilla.

Yhdysvalloissa on menossa rahapoliittisen elvytyksen kolmas kierros, jossa se ostaa kuukausittain arvopapereita 85 miljardilla dollarilla. Euroopan keskuspankin tase kasvoi kolmanneksella LTRO-operaatioiden seurauksena. Japani on aloittamassa uutta rahapoliittista elvytysohjelmaa yhdessä finanssipoliittisen elvytyksen kanssa. Japanin keskuspankin on tarkoitus tuplata taseensa.

Talouden kasvun alkaessa kuitenkin inflaatio-odotusten pitää nousta. Jos keskuspankit haluavat säilyttää uskottavuutensa, siinä vaiheessa rahapolitiikkaa pitää alkaa kiristää. Kuinka osakkeiden hintojen silloin käy?

– Kun markkinat huomaavat, että käänne tapahtuu ja inflaatio-odotukset nousevat, ne tietävät, että keskuspankit tulevat vähentämään radikaalisti rahan määrää taloudessa. Silloin se tarkoittaa sitä, että osakemarkkinat romahtavat, Kangasharju sanoo.

”Se on kuin tulivuorenpurkaus”

Sitä hetkeä markkinat odottavat nyt. Kangasharju uskoo, että käänne voi olla äkillinen, ja silloin keskuspankeilla on kiire luopua löysästä rahapolitiikasta. Muuten inflaatio-odotukset saattavat karata käsistä ja nostaa pitkien lainojen korkoja, mikä vaikeuttaisi velkaantuneiden maiden julkisten talouksien asemaa.

– Se on niin kuin tulivuorenpurkaus. Tiedetään, että se on tulossa, mutta ei koskaan tiedetä, milloin se tapahtuu, Kangasharju kuvaa talouden käännettä.

Maailmantalouden vakauden kannalta olisi toivottavaa, että käänne tulisi mahdollisimman pian. Yhdysvalloissa Fed tuskin uskaltaa luopua kevyestä rahapolitiikasta ennen kuin työllisyystavoitteet saavutetaan. Koronnosto on ennakoitu vasta vuodelle 2015.

– Mitä pidemmälle käänne paremmasta etenee, sitä kauemmin keskuspankit joutuvat lisäämään likviditeettiä, sitä enemmän on rahaa, joka etsii tuottoa, sitä enemmän se hakeutuu osakkeisiin tai asuntoihin tai esimerkiksi Kreikan velkakirjoihin; ja sitten kun käänne tapahtuu, sitä korkeammalta tiputaan siinä vaiheessa, Kangasharju kiteyttää.

Nykyisen finanssikriisin jälkeen vältettiin 1930-luvun toisinto, jolloin rahapolitiikan nopea kiristyminen myötävaikutti laman syvyyteen ja kestoon. Toisaalta keskuspankkien liian pitkään kestävä kevyt rahapolitiikka ruokkii kuplia ja vahvistaa syklejä.

Yhdysvallat jatkoi ennen finanssikriisiä kevyttä rahapolitiikkaa, joka nykyään tunnetaan nimellä Greenspan put Fedin entisen pääjohtajan Alan Greenspanin mukaan. Kangasharju vahvistaa, että yksi finanssikriisin keskeisimpiä syitä oli se, että Yhdysvaltojen vaihtotaseen pitkään jatkunut alijäämä yhdistettynä löysään rahapolitiikkaan pääsi synnyttämään kuplan.

– Optimaalisessa taloudessa keskuspankkipolitiikat olisivat sellaisia, että ottaisivat myös huomioon maiden kilpailukykyvyn, ettei pääse syntymään suuria ylijäämä ja alijäämätalouksia, Kangasharju sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)