Verkkouutiset

Markkinaoikeudelta kieltoja 220 Energialle

Markkinaoikeus on kieltänyt 220 Energia Oy:tä muuttamasta kuluttajan kanssa tekemänsä sopimuksen laskutusväliä tai hinnoittelua ilman, että yhtiö on ilmoittanut muutoksesta lain mukaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna kuluttaja-asiamiehen saamien ilmoitusten mukaan 220 Energia oli muuttanut sähkösopimuksen hinnoittelua, mutta ei ollut ilmoittanut kuluttajille sähkömarkkinalain edellyttämällä tavalla muutoksesta, sen perusteesta eikä kuluttajan mahdollisesta irtisanomisoikeudesta kirjallisesti vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.

220 Energia oli myös poikennut sopimuksessa määritellystä joka toinen kuukausi tapahtuvasta laskutuksesta ja lähettänyt laskuja tiheämmin. Kuluttajat eivät olleet saaneet tästäkään muutoksesta lain edellyttämää kirjallista ennakkoilmoitusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

220 Energia oli lisäksi veloittanut kuluttajilta tammi- ja helmikuuta 2013 koskevalta käyttöjaksolta arvonlisäveron 24 prosentin mukaisena, vaikka verohallinnon ohjeen mukaan laskutuksessa olisi silloin pitänyt soveltaa 23 prosentin verokantaa.

Koska 220 Energia ei muuttanut lainvastaisia toimintatapojaan eikä palauttanut asiakkaille liikaa perimäänsä arvonlisäveroa, kuluttaja-asiamies määräsi toukokuussa 2014 yhtiölle kiellon. Yhtiö vastusti kieltoa, jolloin se raukesi. Niinpä kuluttaja-asiamies vei asian markkinaoikeuden ratkaistavaksi.

Markkinaoikeus kielsi keskiviikkoisella päätöksellään 220 Energiaa muuttamasta kuluttajan ja yhtiön välistä sähkönmyyntisopimusta koskevia sopimusehtoja laskutusvälin tai hinnoittelun osalta ilman, että yhtiö on ilmoittanut kuluttajalle ehtomuutoksesta, sen perusteesta sekä kuluttajan mahdollisesta irtisanomisoikeudesta kirjallisesti vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.

Määräaikaisten sopimusten laskutusväliä tai ennakolta laskutettavaa jaksoa ei myöskään saa muuttaa, ellei lainsäädännön muutos tai viranomaisen päätös anna siihen aihetta.

Markkinaoikeus katsoi, että virheellisesti tapahtuneessa arvonlisäveron laskutuksessa oli kyse lainsäädännön muutostilanteeseen liittyneestä yksittäisenä pidettävästä erehdyksestä, eikä määrännyt asiassa yhtiölle kieltoa.

Kieltojen tehosteeksi asetettiin 50 000 euron uhkasakko.

Markkinaoikeuden päätös ei ole lainvoimainen, sillä siihen voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)