Verkkouutiset

Vihreät haluaa lisää luomua julkisiin keittiöihin

Vihreä eduskuntaryhmä kannustaa kuntapäättäjiä huolehtimaan siitä, että kuntien lapsille ja vanhuksille tarjoama ruoka on turvallista, maukasta ja terveellistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 20 prosenttia on luomua vuoteen 2020 mennessä, totesi vihreiden ryhmäpuheenvuoron hallituksen ruokapoliittisesta selonteosta pitänyt kansanedustaja Johanna Karimäki.

Hänen mukaansa kuluttajat haluavat lisää luomuruokaa. Luomun suosimisesta on Karimäen mukaan myös muita hyötyjä.

– Luomun edistäminen vähentää riippuvuutta tuontilannoitteista ja niiden valmistukseen käytetyistä fossiilisista polttoaineista. Hallitus ei näytä uskovan luomun mahdollisuuksiin, sillä se jää hyvin vähälle huomiolle selonteossa. Vihreiden tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 20 prosenttia on luomua vuoteen 2020 mennessä, Karimäki esitti.

Karimäki on huolissaan viennin edistämisen ja maatalouden kannattavuuden parantamisen edellytyksistä.

– Viennin edistämiseksi ja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi selonteossa korostetaan tutkimusta ja innovaatioita, mutta samalla hallituksen rajut koulutus- ja tutkimusleikkaukset heikentävät uusien hittituotteiden kehitysmahdollisuuksia. Esimerkiksi nyhtökauran suosio on osoittanut, että uusille tuotteille on tilausta, Karimäki sanoi.

Vihreiden mukaan myös maataloustuet pitäisi mukaan uudistaa.

– On tärkeää, että tuotannosta syntyy kestävää lisäarvoa ja tuet kohdistuvat eettiseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon, ekosysteemipalveluihin, Karimäki sanoi.

Vihreiden mielestä hallituksen selonteko ei puutu tuotantoeläinten hyvinvointiin tarpeeksi vahvasti.

– Tarvitaan laaja eläinsuojelulain kokonaisuudistus. On huolestuttavaa, ettei hallituksen selonteossa ole mainintaa eläinsuojelulaista. Kaiken tuotannon tulee olla kestävää ja lakimme on saatava pohjoismaiselle tasolle eläinten hyvinvoinnissa, Karimäki vaati.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)