Verkkouutiset

Vasemmistoliitto: Perustuslakia ei voi ohittaa vetoamalla hallitusohjelmaan tai säästöihin

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) on vakavasti huolissaan hallituksen lakiesitysten valmistelun tasosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Monet hallituksen esittämät vaikutuksiltaan laajat lakihankkeet ovat olleet huonosti valmisteltuja. Annika Lapintie sanoi vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa tiistaina eduskunnassa käydyssä keskustelussa lainsäädännön valmistelusta.

Hän totesi, että perustuslakivaliokunnan mukaan monet hallituksen esitykset ovat hyvin valmisteltuja ja korkeatasoisia, mutta joukkoon mahtuu myös heikosti valmisteltuja esityksiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Erityisen huolestuttavaa on, että puutteellisesti valmisteltujen joukossa on ollut yhteiskunnallisesti merkittäviä, laajoja lakihankkeita, jotka on tuotu eduskuntaan kiireellä ilman, että niihin on ehditty tehdä kunnollisia vaikutusarvioita tai säätämisjärjestysperusteluja, Lapintie sanoi.

Hänen mukaansa ennen lakiesityksen tuomista eduskuntaan pitäisi kartoittaa sen sukupuolivaikutukset, tulonjakovaikutukset ja ympäristövaikutukset.

– Joitakin hallituksen esityksiä on tehty myös jättäen perustuslain asettamat vaatimukset huomiotta, Lapintie huomautti.

– Perustuslainmukaisuuden arviointia ei voi sivuuttaa hallitusohjelmaan tai säästötavoitteisiin vetoamalla. Hutaisten tehty palaa ennemmin tai myöhemmin korjattavaksi, Lapintie muistutti.

Hän piti myös arveluttavana, että uuden, vasta työnsä aloittaneen lainsäädännön arviointineuvoston huomautuksia on sivuutettu ja lakiesitys tuotu samojen virheiden kanssa eduskuntaan.

Erityinen ongelma liittyy lainsäädäntöön, jossa tehdään monta samaan perusoikeuteen, kuten sosiaaliturvaan, kohdistuvaa säästöä peräkkäin.

– Tipoittain tulevissa esityksissä on vaikeaa tai mahdotonta tehdä kokonaisarviota esimerkiksi säästöjen kohdistumisesta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Samoihin perusoikeuksiin vaikuttavat, samaan kokonaisuuteen liittyvät lait pitäisi antaa eduskuntaan arvioitavaksi yhtä aikaa ja kokonaisuutena, Lapintie sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)