Verkkouutiset

Työttömyysetuuksiin 300 euron suojaosa

Soviteltua työttömyyspäivärahaa saava työtön voi jatkossa ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se pienentäisi hänen työttömyysetuuttaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi asiasta mietinnön perjantaina.

Kun tulot ylittäisivät 300 euroa, tuloista 50 prosenttia vähennettäisiin työttömyysetuudesta. Työstä saadun palkan ja ansiopäivärahan yhteismäärä voisi olla enintään työttömyyttä edeltävän palkan suuruinen.

Lisäksi omavastuuaika eli aika, jolta ei työttömyyden alkaessa makseta päivärahaa, lyhenee seitsemästä päivästä viiteen päivään. Samoin palkansaaja pääsee ansioturvan piiriin jo kuuden kuukauden työskentelyllä aiemman kahdeksan kuukauden sijasta.

Myös yrittäjän ja yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvan saantiehtoja lievennetään.

Toisaalta ansiopäivärahan enimmäiskestoa lyhennetään sadalla päivällä alle kolme vuotta työelämässä olleilta sekä niiltä, jotka ilman pätevää syytä kieltäytyvät työvoimapalveluihin osallistumisesta.

Valiokunta toteaa, että 300 euron suojaosan käyttöönotto sovitellussa päivärahassa on merkittävä askel sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovittamisessa.

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että nyt työttömyysturvassa käyttöön otettavan suojaosan lisäksi myös asumistukea pitäisi uudistaa siten, että se turvaisi nykyistä paremmin mahdollisuuden lisätulojen hankintaan, koska toimeentulotuen tarvetta voitaisiin silloin vähentää. Toimeentulotuen hakijoista useimmat ovat myös työmarkkinatuen ja asumistuen saajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)