Verkkouutiset

Tulossa 12 miljardin osingot? – ”Suomi tarvitsee investointeja, ei osinkojuhlia”

Lama-ajasta huolimatta pörssiyhtiöiden maksamat osingot lähenevät ennätystasoa, arvostelee SAK:lainen Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

TEAM kertoo tarkkailleensa tänä keväänä pörssiyhtiöiden osinkopolitiikkaa. Ammattiliitolla on käynnissä Facebook-kampanja teemalla ”Osinkojuhlat 2016”. Kampanjan päätarkoitus on herättää kriittistä keskustelua osinkojen ja investointien suhteesta.

TEAMin mukaan on mahdollista, että tänä keväänä pörssiyhtiöt maksavat omistajilleen suuremmat osingot kuin koskaan. Julkisista lähteistä saatujen tietojen mukaan osinkojen määrä voi nousta yli 12 miljardin.

TEAMin puheenjohtajan Heli Puuran mukaan Suomen pörssiyhtiöiden eli tärkeimpien yritysten voitonjakopolitiikka herättää ammattiliitoissa kolmenlaisia kysymyksiä.

– Jos 12 miljardin osinkoraja ylittyy, se olisi kaikkien aikojen ennätys. Kuitenkin meillä on investointilama, teollisuusinvestointeihin käytettiin viime vuonna vain runsaat neljä miljardia euroa. Ainakin teollisuuden ammattiliittoja huolettaa osinkojen ja investointien suhde, Puura sanoo.

– Toivon yrityksiltä rohkeutta investointeihin ja nimenomaan Suomeen, sekä parempaa yhteistoimintaa yritys- ja toimipaikkatasolla. Työntekijät toivovat panostuksia tutkimukseen, koulutukseen ja investointeihin ja ovat varmasti innolla mukana niiden suunnittelussa, jos siihen annetaan mahdollisuus, Puura jatkaa.

TEAMin some-kampanjassa on nostettu esiin myös se, että monet osinkoja maksaneet yhtiöt ovat lähihistoriassaan käyneet vakavia, irtisanomisiin johtaneita yt-neuvotteluja.

– Ei ole kohtuullista, että yhtiö aloittaa yt-menettelyn taloudellisilla perustella, irtisanoo yt:n päätteeksi kymmeniä tai jopa satoja henkilöitä ja sitten muutaman kuukauden kuluttua maksaa omistajille satojen miljoonien osingot tai pahimmissa tapauksissa jopa korottaa osinkoaan, Puura kritisoi.

Hänen mielestään jos yhtiöllä on varaa maksaa ennätysosingot, sen pitäisi nostaa yt-kynnystä.

Kolmas ennätysosingoissa pohdiskelua herättävä asia on Puuran mielestä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus.

– Emme me ay-liikkeessä osinkoja vastusta, ne kuuluvat markkinatalouteen. Mutta täytyy muistaa, että parhaillaan käydään työmarkkina- ja palkkaneuvotteluja, joissa käytännössä puhutaan palkkojen leikkaamisesta ja työajan pidentämisestä. Hallitus uhkaa ammattiliittojen sopimusoikeutta pakkolaeilla ja paikallisen sopimisen pelisäännöt ja tes-yleissitovuus ovat vaakalaudalla. Työttömyysturva ja aikuiskoulutusjärjestelmä ovat heikentymässä, Puura sanoo.

– Tällaisessa tilanteessa on syytä miettiä arvoja. Onko reilua ja kohtuullista, että yksi ryhmä, osakkeiden suuromistajat, saa ennätysosingot tilanteessa, jossa liki kaikki muut yhteiskuntaryhmät joutuvat tekemään uhrauksia Suomen saamiseksi jaloilleen, Heli Puura kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)