Verkkouutiset

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen: Puola ei ole mikään diktatuuri

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mielestä Puola ei ole mikään diktatuuri, eikä tilanteesta kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komissio päätti viime viikolla aloittaa tutkinnan Puolan demokratian tilasta. Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen muistuttaa, että EU-komissiolla on perussopimuksen nojalla velvollisuus puuttua asiaan, jos se epäilee oikeusvaltioperiaatteen vaarantuvan.

Puolan uuden hallitusta on arvosteltu puuttumisesta lakimuutoksilla valtiollisten tiedotusvälineiden riippumattomuuteen sekä perustuslakituomioistuimen itsenäisyyden kaventamisesta.

– Se, että hallitus on demokraattisesti valittu, ei oikeuta sitä tekemään mitä tahansa. Historia antaa tästä synkän muistutuksen: myös natsi-Saksan hallinto valittiin alun perin valtaan demokraattisesti, Pietikäinen kirjoittaa viikkokirjeessään.

Komissio tutkii Puolan tilannetta niin sanotun oikeusvaltiomekanismin mukaisesti. Toissa vuonna hyväksytty mekanismi perustuu Pietikäisen mukaan vuoropuhelulle komission ja jäsenmaan välillä. Tavoitteena on yhdessä ratkaista ongelmat niin, ettei tilanne kärjisty jäsenmaan äänioikeuden pidättämiseen.

– Tehtyjen muutostenkaan jälkeen Puola ei ole mikään diktatuuri, eikä tilanteesta kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Komissiolla on velvollisuus selvittää asiaa. Siitä on kuitenkin pitkä matka sanktioihin eikä tilanne todennäköisesti tähän pisteeseen päädy, Pietikäinen arvioi.

Puolan pääministeri Beata Szydlo puolusteli tiistaina Euroopan parlamentille hallituksensa toimia. Hän painotti niiden olevan sekä maan perustuslain että EU-lainsäädännön mukaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)