"Kilpailukyvylle eduksi" – kokoomuksen Arto Satonen tukee Suomen mallin etenemistä

Kokoomuksen ryhmänjohtajan mukaan veronalennusvaraa on vielä mahdoton määrittää.

  • LKS 20160209  Kansanedustaja  Arto Satonen osallistui  eduskunnan valtiopäivien avauskeskusteluun 9. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Arto Satonen.

    ()

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen toivoo, että neuvottelut Suomen uudesta palkkamallista eli ns. Suomen mallista etenisivät.

– Pitkässä juoksussa se olisi Suomen kilpailukyvylle eduksi, Satonen sanoo.

SAK hyväksyi yhteiskuntasopimuksen kokouksessaan maanantaina. Pääministeri Juha Sipilä kuitenkin edellytti, että Suomen mallista ja maltillisesta palkkanäkymästä pitäisi saada selvyys vuosiksi. Tällöin syntyisi myös veronalennusvaraa.

Suomen malli on suomalainen kopio ruotsalaisesta työmarkkinamallista, jossa vienti määrittelee sitovasti palkankorotusvaran. Malli oli pöydällä päättyneissä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, mutta työnantajien EK katsoi mallin livenneen kohti uudenlaista tupoa.

Satonen tulkitsee, että SAK:n hallituksen päätöksen jälkeen työmarkkinasopimuksessa on tarpeeksi kattavuutta.

– 80 prosenttia palkansaajista on mukana, eli aika hyvältä näyttää. Veronalennusvaraa on tässä vaiheessa mahdoton määrittää, Satonen sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.