Verkkouutiset

Petri Sarvamaa: Unionin siirtolaispolitiikka menossa yhä sekavampaan suuntaan

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ei hyväksy komission viime keskiviikkona esittämää Dublin-järjestelmän uudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petri Sarvamaan mukaan uudistus vie EU:n siirtolaispolitiikkaa edelleen sekavampaan suuntaan.

– Eettinen puoli on vaikea, mutta tätä menoa Eurooppa hajoaa. Pakolaisten ja siirtolaisten määrät ovat sisäpoliittisesti herkkä asia. Kansalaisten huolet pitää ottaa jakokriteereissä huomioon, hän varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sarvamaa toteaa, että siirtolaiskriisi osoitti järjestelmän toimimattomuuden nykytilanteessa, jossa ensilinjan maat eivät kykene hoitamaan velvollisuuksiaan ja siirtolaiset jatkavat matkaansa Euroopan sisällä.

Huhtikuun täysistunnossa Euroopan parlamentti keskusteli komission kanssa nykyisen järjestelmän uudistuksesta. Vaihtoehdot olivat järjestelmän uudistaminen tai romuttaminen.

Sarvamaa vaati järjestelmän uudistamista auttamalla rajavaltioita selviytymään velvollisuuksistaan.

– Ensilinjan maissa pitää panostaa rajavalvontaan, hakemusten käsittelyyn ja palautuksiin.

Sarvamaan mukaan komissio kiinnittää huomiota näihinkin asioihin, mutta ehdotuksen painopisteet ovat väärät.

– Esityksessä satsataan ensilinjan maihin, mutta siitä puuttuu kokonaan kansalaisia eniten huolettava asia: paljonko EU pystyy konkreettisesti vastaanottamaan ihmisiä. Edes jakokaavoissa ei oteta tähän kantaa jäsenmaittain.

Komission ehdotuksessa siirtolaispainetta tasattaisiin jäsenvaltioiden kesken ottamalla huomioon niiden koko ja vauraus. Komissio ehdottaa jäsenmaille myös sakkoa, mikäli ne eivät suostu vastaanottamaan turvapaikanhakijoita muista EU-maista.

Sarvamaa ennakoi, että 250 000 euron sakko per turvapaikanhakija tulee aiheuttamaan vastustusta kansalaisten keskuudessa.

– Pakkomääräyksillä ei tätä kriisiä ratkaista. Uudistus on rakennettu sen olettamuksen varaan, että EU on yhtenäinen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Komission kannattaisikin nyt keskittyä miettimään sitä, mikä on EU:n yhteinen nimittäjä, Sarvamaa sanoo.

Euroopan parlamentti keskustelee komission ehdotuksesta täysistunnossa keskiviikko-iltana ja äänestää siitä torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)