Verkkouutiset

SDP:n Antti Rinne pitää eläkekattoa harkitsemisen arvoisena

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää eläkekaton säätämistä harkitsemisen arvoisena asiana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antti Rinne viittaa Helsingin Sanomien keskiviikkoiseen uutiseen, jonka mukaan Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin Sakari Tamminen ja Nokian renkaiden Kim Gran muuttavat kotipaikkansa Portugaliin, jossa he voivat nauttia eläkkeistään täysin verovapaasti.

Näiden kolmen johtajan eläkkeet vastaavat yhteensä lähes 500 suomalaisen keskimääräistä eläkettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Näin suuret johtajaeläkkeet ja niiden nauttiminen vieläpä verovapaasti nakertavat suomalaisen yhteiskunnan perustaa, Antti Rinne sanoo.

– Suomalainen eläkejärjestelmä ei ole täysin rahastoiva, vaan myös työssäkäyvät maksavat osan eläkeläisten palkasta. Suomalaiset siis työskentelevät, jotta nämä satojen tuhansien eurojen vuosieläkkeet voidaan täysimääräisesti maksaa. Ja vieläpä Portugaliin, Rinne jatkaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Suomen eläkejärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla, mikäli pienituloisten eläkkeenmaksu perustuu nuukuuteen ja johtajien eläkkeenmaksu ahneuteen.

– Hyvässä järjestelmässä eläkkeet perustuvat oikeudenmukaisuuteen. Tarkkaan harkitusti tämä voisi tarkoittaa jonkinlaista eläkekattoa jättieläkkeiden kohdalla. Eläkekatto ei tietenkään ole ongelmaton. Asiasta pitäisi kuitenkin käydä yhteiskunnallinen keskustelu. Tässä keskustelussa pitää arvioida, onko eläkekatto oikea väline vai ei, Rinne pohtii.

Hän toivoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) herää asian suhteen todellisuuteen.

– Pelkkä vapaaehtoinen suostuttelu yhteisiin talkoisiin ei toimi eikä riitä. Mikäli toisilta otetaan pakolla ja toisilta taas pyydetään, ei myöskään vapauksien ja velvollisuuksien välillä vallitse tasapainoa.

– Johtajien palkat ja eläkkeet liittyvät kiinteästi myös yhteiskuntasopimukseen. Palkansaajapuoli työntyy hiljalleen yhä kauemmas ja kauemmas tavoitellun maalin luota, mikäli sopimuksesta ei saada tasapuolista. Verovapaat miljoonaeläkkeet kallistavat kuppia väärään suuntaan, sanoo Rinne.

Lue myös: EK:n Jyri Häkämies haluaisi samat pelisäännöt verotukseen koko EU:ssa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)