Verkkouutiset

Selvitysryhmä: Armeijan rahoja ei voida enää tehostaa – ”se sitruuna on kuiviin puristettu”

Selvitysryhmä yhtyy puolustushallinnon näkemykseen lisärahoituksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) johtama parlamentaarinen selvitysryhmä yhtyy puolustushallinnon näkemykseen puolustusvoimien lisärahoituksesta.

Puolustushallinto on esittänyt määrärahojen korottamista asteittain 150 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Selvitysryhmä luovutti raporttinsa tänään puolustusministeri Carl Haglundille (r.).

Kanervan mukaan puolustusvoimat toimii tällä hetkellä rahoituksen osalta ”koko lailla minimitasolla”.

Kanervan mukaan ilman lisärahoitusta puolustusvoimat ei kykene täyttämään tehtäväänsä kuin muutaman seuraavan vuoden. Tehostamisen rajat ovat tulleet vastaan:

– Se sitruuna on kuiviin puristettu, Kanerva kiteytti.

Kanerva korosti, että Suomi on jäänyt ”merkittävästi jälkeen” materiaalihankinnoissa johtuen hintojen noususta.

Vasemmistoliitto jätti raporttiin eriävän mielipiteen ja vihreät täydentävän lausuman. Vihreiden mielestä sodanajan joukkoja olisi mahdollista supistaa suunniteltua enemmän ja käyttää näitä rahoja materiaalihankintoihin.

Vasemmistoliittoa ryhmässä edustaneen Annika Lapintien mielestä raportissa käytettiin ”värikästä dramatisointia” liittyen puolustusrahojen minimitasoon ja siihen, että puolustusvoimat kykenisi täyttämään tehtävänsä nykyrahoituksella vain joitain vuosia.

– En kykene toteamaan, että nämä pitäisivät paikkansa, Lapintie katsoi tiedotustilaisuudessa.

Selvitysryhmä ei ottanut toimeksiantonsa mukaisesti kantaa Nato-kysymykseen eikä tulevaisuuden rahoitusmalleihin liittyen esimerkiksi siihen, kuinka mittavat kalustohankinnat hävittäjät mukaan lukien aikanaan hankitaan.

Selvitysryhmän mukaan Suomen sotilaallisen puolustuskyvyn ylläpidon ensisijaisena päämääränä on kuitenkin muodostaa ennaltaehkäisevä kynnys sotilaallisen voiman käytölle.

Kanerva painotti puheenvuorossaan, että selvitysryhmän työ on perusta seuraavia eduskuntavaaleja ja etenkin hallitusneuvotteluja varten.

Näin kaikilla puolueilla on käytössään yhteinen tietopatteristo liittyen puolustusvoimien rahoitustarpeisiin ja olisi mahdollista välttää resursseihin liittyvät poliittiset ”äkkiliikkeet”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)