Poliittiset nuorisojärjestöt haluavat MV-lehden toiminnan tutkittavaksi

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat lähettäneet valtakunnansyyttäjänvirastolle vetoomuksen, jossa pyydetään MV-lehden toiminnan tutkimista.

  • LKS 20151212 - Ruutukaappaus MV-Lehden (MV??!!) verkkosivuilta, otettu Helsingissä 11. joulukuuta 2015. Kuvassa näkyy kirjoitus, joka koskee Soldiers of Odin -järjestöä.

    Ruutukaappaus MV-Lehden verkkosivuilta.

    ()

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt yhdessä yksittäisten kansalaisaktiivien kanssa käynnistivät kampanjan Ilja Janitskinin omistaman verkkojulkaisu MV-lehden toimintaa vastaan.

– Kampanjan aikana on tullut ilmi, että MV-lehdessä ja sen palstoilla on pitkään herjattu ja uhkailtu lukuisia kansalaisia, poliitikkoja, virkamiehiä, toimittajia, blogisteja, maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita, järjestöt toteavat.

MV-lehteä on syytetty varastetun materiaalin julkaisemisesta, esimerkiksi lehdistön tekstejä ja valokuvia sekä yksityishenkilöiden kuvia ja tekstejä on käytetty ilman lupaa, usein myös vääristellen ja vahingoittamistarkoituksissa.

Julkaisu sallii esimerkiksi rasistisen ja henkeen ja terveyteen kohdistuvan uhkailun kommenttien muodossa. Vetoomuksessa sanotaan, että MV-lehdessä on myös käynnistetty henkilöihin kohdistuvia massahäiriköintejä esimerkiksi julkaisemalla uhrin yhteystiedot vihakirjoittelun yhteydessä.

– Useista henkilöistä on kirjoitettu valheita vahingoittamistarkoituksissa eikä henkilöiden pyyntöihin poistaa julkaistut materiaalit olla välttämättä reagoitu. Tämän lisäksi yleisesti ottaen julkaisussa on levitetty hyvin kyseenalaista, rasistista ja vihaa lietsovaa materiaalia.

Järjestöt vetoavat, että valtakunnansyyttäjänvirasto koordinoi yksittäiset rikosilmoitukset yhteen ja pyytävät arvioimaan kokonaisuuden rikoslain 24 luvun 12 §:n 2 momentin valossa.

Perusteina ovat sananvapauden väärinkäyttö, yhteiskuntarauhan rikkominen ja häirinnän ja loukkausten jatkumisen laajuus sekä pitkäkestoisuus. Toiminnassa on käytetty joukkotiedotusvälinettä, ja vahingoittava toiminta on pyritty turvaamaan toimimalla ulkomailta käsin.

Sosialidemokraattiset opiskelijat on toimittanut tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjänvirastolle.

Vetoomuksen allekirjoittajat ovat KD-nuoret, Keskustan Opiskelijaliitto, Kokoomuksen opiskelijaliitto – Tuhatkunta, RKP-nuoret, Sosialidemokraattiset Nuoret, Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK, Vasemmistonuoret, Vasemmisto-opiskelijat sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto – ViNO.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.