Verkkouutiset

”Kisasta olisi tullut hyvä. Harmi että se jäi näkemättä.”

Kokoomuksen puheenjohtajakilpailusta pois jäävä Petteri Orpo uskoo, että hänellä olisi ollut hyvät mahdollisuudet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Petteri Orpo piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa kertoi pohdinnastaan, jonka tuloksena hän päätti olla pyrkimättä kokoomuksen johtoon Lahden kesäkuun puoluekokouksessa.

– Kokoomuksen puheenjohtajuus sinänsä tuntuisi sinänsä sujuvalta ja läheiseltä, Petteri Orpo sanoi.

– Se ei ollut ollenkaan ongelma tässä pohdinnassa, päinvastoin kiehtovin osuus.

Orpon mukaan pääministeriys sen sijaan oli ”kova paikka”. Suomen haasteet eivät hänen mukaansa ole ohi ja poliittinen tilanne hallituksen sisälläkin on hänen mukaansa haastava, kun myös toinen päähallituspuolue käy puheenjohtajakilpailuaan.

– Siinäkään ei olisi ollut sellaisia asioita, joita ei olisi sillä kokemuksella osaamisella mitä tässä on kertynyt, kyennyt hoitamaan, hän viittasi pääministeriyteen.

Ryhmäjohtajana keskeisesti ja jo erityisavustajana päätöksenteossa ollut Orpo ei kokenut, että ministerikokemuksen puutekaan olisi ongelma.

– Mutta sitten tultiin kolmanteen osaan eli henkilökohtaiseen puoleen.

– Lapseni ovat 7 ja 10-vuotiaita, ja he ovat siinä iässä, että viaton vilpitön lapsuus valitettavasti alkaa päättyä ja he alkavat heräilemään maailmaan, koulussa ja ystäväpiirissä tulee vastaan kaikenlaista. Lapset ovat siinä iässä silloin, että halusin isänä olla siinä läsnä edes jossain määrin, Petteri Orpo perusteli päätöstään.

Orpon mielestä puoluejohtajuuden ja pääministeriyden myötä ”kaikki mitä siihen liittyy, olisi lopettanut normaalin elämän, tehnyt erittäin vaikeaksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen. Ei tämä nytkään helppoa ole”.

– Kun näitä kaikkia asioita punnitsin, sieltä löytyi se ratkaisu, että en lähde tähän kisaan nyt mukaan.

Petteri Orpo sanoi olevansa ”hirveän hyvällä mielellä. Tämän ratkaisun tekeminen oli vaikeaa, mutta nyt kun se on syntynyt, on vapautunut tunne”.

– Politiikasta en aio hävitä mihinkään. Ryhmäjohtajana minulla on keskeinen paikka ja aion pysyä ykkösketjussa jatkossakin, ja olen valmis kaikkiin politiikan tehtäviin mitä kokoomus ja isänmaa tarjoaa, mutta puheenjohtajan paikan ja sitä myötä tulevan pääministerin aika ei ollut nyt.

Hän pohtii, että ”olisihan se kiehtova, hieno ajatus jonain päivänä”.

”Valtava määrä pyyntöjä”

Petteri Orpo uskoo ja toivoo lisää hyviä ehdokkaita kokoomuksen puheenjohtajakilpailuun.

– Toivoisin että niistä nimistä joita on ollut liikkeellä – Stubb, Virkkunen, Risikko, Toivakka, joitain mainitakseni – mahdollisimman moni olisi ehdolla.

Hän ei ota ainakaan vielä kantaa siihen, kuka olisi paras Jyrki Kataisen seuraajaksi.

– Kun tiedän kaikki ketkä ehdolla ovat, ja seuraan tätä kisaa ja siitä käytyä keskustelua, se on mahdollista. Mutta nyt ei ole tarkoitus ensimmäisenä että kantaa ottaisin, Orpo totesi.

Häneltä kysyttiin, oliko Jan Vapaavuoren etumatka liian pitkä.

– Ei. Ei minun päätöksessäni ollut kysymys tämäntyyppisestä harkinnasta, Orpo kiisti.

Hänen mukaansa oli suuri vaara tulla valituksi.

– Kokoomuksen puheenjohtaja valitaan kokoomuksen puoluekokouksessa. Siitä luulen jotain tietäväni. Kisasta olisi tullut hyvä, harmi että se jäi näkemättä, hän totesi.

Orpon mukaan puoluekokous on ”ihan oma maailmansa”.

– Sain valtavan määrän – uskallan käyttää tällaista adjektiivia – pyyntöjä eri puolilta Suomea lähteä mukaan kenttäväeltä. Olisi ollut vahvaa kannatusta. Se jäi nyt näkemättä, mihin se olisi riittänyt. Mutta muiden tekemisillä tai kampanjoinneilla ei ollut tässä päätöksessäni merkitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)