Verkkouutiset

Luottamusmieslukko epäilyttää – Yrittäjät venyttää kannanottoa kompromissiesitykseen

Suomen yrittäjät aikoo ottaa kantaa hallituksen luottamusmieskiistassa tekemään kompromissiesitykseen vasta kilpailukykysopimuksen jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus esitteli Suomen yrittäjille kompromissiesityksensä luottamusmieskiistassa eilen torstaina.

– Otamme kantaa siihen, kun tiedämme, miten työpaikkasopiminen on edennyt työehtosopimusneuvotteluissa ja miten paljon asioita on viety mainitun luottamusmieslukon taakse. On selvää, ettei ehdotusta voi hyväksyä, jos tapahtuu laaja paikallisesti sovittavien asioiden luottamusmieslukitus, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kilpailukykysopimuksen alakohtaiset soveltamisneuvottelut on määrä käydä ensi tiistaihin kello 16 mennessä. Tähän asti tavoitteena on ollut ratkaista paikallisen sopimisen kiista ennen kilpailukykysopimuksen määräaikaa. Hallitus ei ole vielä ottanut kantaa asiaan.

Pentikäisen mukaan hallitus on yrittänyt rakentaa yleissitovaan kenttään ”uutta luottamusmiestä”, joka kuuluisi liittoon mutta ei olisi liiton ohjauksessa.

– Miten tämä toimii, ei ole tiedossa, Pentikäinen toteaa.

Käytännössä sopijaosapuolena olisi myös liittoon kuulumattomissa yrityksissä luottamusmies, jonka olisi kuuluttava ammattiliittoon, mutta luottamusmies ei kuitenkaan olisi liiton edustaja, eli yhteys ammattiliittoon olisi katkaistu. Näin ollen työnantajan ei tarvitsisi sitä varten liittyä työnantajaliittoon.

Vähintään yhden työntekijän täytyisi kuitenkin kuulua samaan ammattiliittoon kuin luottamusmieheksi valittavan henkilön, jotta luottamusmies voitaisiin ylipäätään valita. Itseään ei voi valita luottamusmieheksi.

Kompromissiehdotukseen sisältyy muitakin elementtejä, joita Pentikäinen ei täsmennä.

– Olemme arvioineet ehdotusta eri kanteilta – myös huomioiden Suomen herkkä taloustilanne. Ehdotus ei ole vailla ongelmia. Siihen sisältyy monia, myös suuria periaatteellisia ja strategisia pulmia, Pentikäinen toteaa.

Palkat ja työajat rajattiin työpaikkasopimisen ulkopuolelle

Pentikäisen mukaan paikallinen sopiminen on yksi Suomen yrittäjien tärkeimmistä tavoitteista. Paikallinen sopiminen on myös kirjattu hallitusohjelmaan.

– Kilpailukykysopimusneuvotteluissa työmarkkinaosapuolet rajasivat työpaikkasopimisen agendaa sulkemalla sen ulkopuolelle palkat ja työajat. Rajaus oli erittäin harmillinen, ja teki työpaikkasopimisesta jo valmiiksi torson.

Samalla EK ja työntekijäjärjestöt sopivat, että paikallisen sopimisen osapuoli on luottamusmies myös työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä yleissitovassa kentässä, jos työehtosopimus niin määrää. Eri työehtosopimuksissa listataan, mitkä asiat pitää sopia luottamusmiehen kanssa.

– Tämäkin sopimus on erittäin ongelmallinen pk-yritysten näkökulmasta. Pk-yrityksissä on harvoin luottamusmies.

Työmarkkinajärjestön sopimus luottamusmiehestä paikallisen sopimisen osapuolena tarkoittaisi siis sitä, että yrityksen ja osan sen työntekijöitä on nykysääntöjen mukaan järjestäydyttävä tai yrityksen on tehtävä liityntäsopimus, jos ne haluavat sopia työehtosopimuksissa luottamusmieslukon taakse laitetuista asioista.

– Muuten ei voi sopia. Tätä tarkoittaa niin sanottu luottamusmiespakko.

Pentikäisen mukaan tämä ei tietenkään käynyt Suomen yrittäjille.

– Me haluamme, että Suomessa – vapaassa yhteiskunnassa – on samat oikeudet ja velvollisuudet myös työpaikkasopimiseen, oli liitossa tai ei. Tämä koskee niin yrityksiä kuin henkilöstöä.

Pentikäinen korostaa, että Yrittäjät vastusta luottamusmiesjärjestelmää tai ammattiliittoja.

– Ne kuuluvat vapaaseen yhteiskuntaan. Samalla on kuitenkin löydettävä malli, jolla myös liittoon kuulumaton työntekijä voi saada äänensä kuuluviin ja jolla liittoon kuulumaton työnantaja saa oikeudet sopia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)