Verkkouutiset

Opposition yhteinen rintama haukkuu hallituksen – oma kuntamalli jää auki

Mustajärvi kehuu keskustan kuntamallia, koska se muistuttaa SKDL:n kuntavaaliohjelmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan neljä oppositioryhmää jätti tiistaina yhteisen välikysymyksen hallituksen kuntauudistuksesta. Keskusta, perussuomalaiset, vasenryhmä ja muutosryhmä vaativat, että hallitus keskeyttää kuntauudistuksen valmistelun ja ottaa opposition mukaan työhön.

– Hallituksen tärkein uudistus on täydellisessä jumitilanteessa, arvostelee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Oppositioryhmät eivät esitä omaa, yhteistä vaihtoehtoaan hallituksen kuntamallille. Tiilikaisen mukaan välikysymyksen tavoite on ainoastaan ”haastaa” hallituksen esitys.

– Keskustan vaihtoehto nojaa kuntien väliseen yhteistyöhön ja olemme jalostaneet siitä esitykset sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi. Olen ymmärtänyt, että muilla oppositioryhmillä on myös yhteistyöhön nojaavia ajatuksia.

Vasenryhmän puheenjohtaja Markus Mustajärvi sanoo, että välikysymyksen allekirjoittajia yhdistää kunnallisen itsehallinnon kunnioittaminen ja kuntien vapaaehtoinen yhteistyö.

Mustajärvi sanoo tutustuneensa keskustan esittämään kotikunta–maakunta-malliin ja löytäneensä siitä paljon kehuttavaa.

– Huomasin, että siinä on vahvoja yhtymäkohtia SKDL:n kuntavaaliohjelmaan vuodelta 1983. Toivottavasti keskustan mallia ei leimata tämän takia.

SKDL eli Suomen Kansan Demokraattinen Liitto oli vasemmistopuolueiden kattojärjestö, joka lakkautettiin vuonna 1990.

Tiilikainen ei myöskään halua pohtia, mahtuvatko ryhmät samaan hallitukseen ja löytävätkö ne siellä yhteisen kuntamallin.

Pitkä irtisanomissuoja

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Elsi Katainen (kesk.) kiinnittää huomiota kuntien työntekijöiden irtisanomissuojaan. Kuntien pakkoliitoksissa työntekijöille on luvattu viiden vuoden irtisanomissuoja, mutta sosiaali- ja terveysalueiden yhdistämisissä tätä suojaa ei tarjota.

– Onko käymässä niin, että kuntien työntekijöitä eriarvoistetaan? Katainen kysyy.

Tiilikainen sanoo, että tämä eriarvoisuus johtaa kunnissa hankaliin tilanteisiin, koska se ajaa kunnat valitsemaan sote-järjestelyjen sijaan; pakkoliitoksessa turvataan työntekijöiden asema, joten se kannattaa valita.

Keskustan mukaan irtisanomissuojaa pitää laskea viidestä vuodesta esimerkiksi kolmeen, ja sen pitää olla samansuuruinen kaikille työntekijöille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)