Verkkouutiset

Eduskunnan ”lempilapsi” keräsi kiitosta – 30 000 lasta kokee vuosittain avioeron

Eduskunta jatkoi tiistaina keskustelua ensi vuoden talousarviosta. Iltapäivällä keskusteltiin oikeusministeriön hallinnonalasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan oikeusministeriön hallinnonalalla tärkeimmät määrärahalisäykset kohdistuvat tietojärjestelmähankkeisiin ja vankiloiden peruskorjauksiin.

Muun muassa korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on arvostellut julkisuudessa kovin sanoin kotimaisen oikeudenhoidon tilaa.

Henriksson esitteli täysistunnossa esityksiä, joita eduskunnan käsittelyyn on jo asian parantamiseksi tuotu. Valtiovarainvaliokunta lisäsi ensi vuoden budjettiesitykseen miljoona euroa ruuhkaisimpien tuomioistuinten toimintaan.

– Perimmäisesti on kyse siitä, että meidän pitää järkeistää sitä toimintaa mitä tuomioistuimissa tehdään niin, että siellä voitaisiin keskittyä oikeisiin asioihin, Henriksson totesi.

Muun muassa rattijuopumusrikosten käsittelyn siirtämistä pois tuomioistuimista on pohdittu.

Sovittelu vakinaistetaan

Ensi vuoden budjetissa määrärahoja on kohdennettu muun muassa siihen, että kolmen vuoden ajan kokeiltu huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelumenettely vakinaistetaan ensi vuonna koko maahan.

– On äärimmäisen tärkeää, että kehitetään sovittelujen muotoja myös tästä eteenpäin, Henriksson totesi.

Huoltoriitojen sovittelun vakinaistaminen keräsi runsaasti kiitosta istuntosalissa. Kokoomuksen Jaana Pelkonen piti sitä erittäin kannatettavana.

– Noin 30 000 lasta kokee vuosittain vanhempiensa avioeron, Pelkonen muistutti.

– On tiedostettava se, ettei kaikkiin tapauksiin tämäkään malli toimi. Mutta se tuo monien lasten elämään kaivattua turvaa ja vakautta.

Perussuomalaisten Juho Eerola puolestaan totesi, ettei sovittelumenettely ole tuonut hänen tietojensa mukaan parannusta esimerkiksi vieraannuttamistapauksiin avioerotapauksissa.

– Ainoa hyöty on ollut se, että oikeuden istuntojen määrä on vähentynyt, Eerola totesi.

Rikoksen uhrit

Rikosuhripäivystyksen rahoitusta lisätään valtiovarainvaliokunnan toimesta ensi vuonna 150 000 eurolla.

Valiokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.) sanoi toivovansa, että rikosuhripäivystyksen vakinaistaminen otetaan eduskunnan ”lempilapseksi”, kuten nyt vakinaistettu huoltoriitojen sovittelumenettely aikanaan otettiin.

Henrikssonin mukaan rikosuhrimaksua koskeva jatkovalmistelu tehdään ensi vuoden puolella ja tavoitteena on, että asiaa koskeva lakipaketti saataisiin eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella.

– Tärkeintä on signaali, että se joka syyllistyy rikokseen, on myös auttamassa rikoksen uhreja, Henriksson totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)