Verkkouutiset

Suomen kanta Gazpromin kaasuputkeen huolestuttaa, Ruotsi kääntynyt jo vastaan

Venäläisen kaasuputkihankkeen pelätään hankaloittavan Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Ruotsissa on puhuttu turvallisuuspoliittisen arvion tekemisestä lupa-arvion yhteydessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Elina Lepomäki (kok.) ja Anders Adlercreutz (r.) kirjoittavat Helsingin Sanomien vieraskynä-kirjoituksessaan olevansa huolissaan Suomen linjasta suunnitteilla olevan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen osalta. Heidän mukaansa olisi huolestuttavaa, jos Suomi ottaisi asiassa eri kannan kuin naapurimaat.

Ruotsissa kaasuputkihanke on kansanedustajien mukaan herättänyt pitkään kriittistä keskustelua, sillä sen rakentaminen edellyttäisi muun muassa Gotlannissa Sliten sataman vuokraamista Nord Stream -yhtiön käyttöön. Keskusteluissa on väläytelty turvallisuuspoliittisen arvion tekemistä lupa-arvion yhteydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nord Stream -yhtiön pääomistaja on venäläinen Gazprom

Suomessa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että uusien putkien rakentaminen Nord Stream 1 -putkien rinnalle ei vaikuttaisi Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. Myöskään rakentamisvaiheeseen ei pääministerin mukaan odoteta kohdistuvan turvallisuusuhkia, koska hanke on tehokkaassa virkamiesvalvonnassa.

Lepomäen ja Adlercreutzin mukaan Suomen ja Ruotsin välille on kuitenkin vaikea kuvitella tiivistyvää yhtenäistä turvallisuuspolitiikkaa ilman yhtenäistä ulkopolitiikkaa.

”Suomen kanta eroaa selvästi Ruotsin kannasta. Ruotsin sosiaalidemokraattinen hallitus ja pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus ovat kääntyneet Nord Stream 2 -hanketta vastaan”, he toteavat.

Suomessa uusien kaasuputkien rakennusvaiheen logistiikkakeskukset sijaitsevat Kotkassa ja Hangossa. Kansanedustajien mukaan rakennustöiden valmistelu on jo aloitettu, vaikkei lupaprosessia ole edes vielä käynnistetty.

Suomessa tulisi heidän mukaansa pohtia hankkeen turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia koko Euroopan osalta. He muistuttavat Suomen ja Ruotsin olevan mukana myös Euroopan unionin energiaunionissa.

”Sen tarkoitus on vähentää riippuvuutta yksittäisistä polttoaineista, energiantoimittajista ja toimitusreiteistä. Energiaunioni käynnistettiin Ukrainan sodan vuoksi. Monien jäsenmaiden katsottiin olevan liian riippuvaisia muutamasta energiamuodosta, ennen kaikkea venäläisestä kaasusta.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)