Verkkouutiset

Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton neuvottelut kariutuivat työajan pidennykseen

Teknologiateollisuuden työntekijäsopimusta koskevat neuvottelut päättyivät tuloksetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olen luonnollisesti hyvin pettynyt. Sopimus olisi kääntänyt kustannuskilpailukyvyn heikkenemisen, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen toteaa.

Neuvottelut kariutuivat työajan pidennystä koskevaan erimielisyyteen. Metalliliitto ei hyväksynyt kilpailukykysopimuksen periaatetta pysyvästä 24 tunnin työajan pidentämisestä alakohtaisesti, vaan pyrki väliaikaiseen ratkaisuun.

Osapuolet olivat yksimielisiä siitä, että työajan pidentämisestä sovitaan paikallisesti, mutta ns. perälauta jäi erimieliseksi.

– Yritysten toiminnan ja tuotannon kannalta lisätuntien kohdentaminen työvoiman tarpeen mukaan on välttämätöntä. Tätä tavoitetta ei saavuteta minuuttimalleilla, sanoo Inkeroinen.

Teknologiateollisuus ry:n, YTN ry:n ja Tietoalan toimihenkilöt ry:n neuvottelut Tietotekniikan palvelualalla johtivat sen sijaan kilpailukykysopimuksen mukaiseen neuvottelutulokseen.

Toimihenkilösopimuksia koskevat neuvottelut Teknologiateollisuuden muilla sopimusaloilla jatkuvat edelleen.

”Paikallinen sopiminen ei maistunut työnantajille”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aallon (sd.) mukaan osapuolten näkökannat erityisesti työajan pidentämisestä jäivät liian etäälle toisistaan.

– Työnantajapuoli ei valitettavasti ollut valmis lisäämään paikallista sopimista tässä asiassa. Teknologiateollisuus ei näköjään luota omien yritystensä kykyyn neuvotella asioista paikallisesti, Aalto toteaa tiedotteessaan.

Metalliliitto tarjosi neuvotteluissa mallia, jossa työajasta olisi sovittu paikallistasolla. Tämä malli olisi liiton mielestä taannut sen, että yritysten tarpeet olisi päästy ottamaan parhaiten huomioon.

– Jokaisessa yrityksessähän nämä tarpeet tunnetaan parhaiten. Meidän esityksemme on haettu käytännön elämästä. Teknologiateollisuudelle tuntuu olevan tärkeintä saada vain automaattinen ratkaisu, jossa kaikille päätettäisiin henkilökohtaisesti sovittava työajan pidennys, Aalto sanoo.

Metalliliitto ilmoitti lähtiessään neuvotteluihin Kilpailukykysopimuksen mukaisista sopimuksista, että yhtenä reunaehtona on neuvottelutulos kaikilla liiton sopimusaloilla.

– Koska näin ei tapahdu, ei liitto voi hyväksyä jo sovittua kahden sopimusalansa neuvottelutulosta.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vetoavat liittoihin, että ne jatkavat kiky-neuvotteluja välittömästi määräajan päättymisestä huolimatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)