Verkkouutiset

Eduskunnan puhemies Maria Lohela protestiäänistä: En tulkitse millään tavalla

Kokemus kansainvälisistä tehtävistä siivitti perussuomalaisten Maria Lohelan puheenjohtaja Timo Soinin ykkösvalinnaksi eduskunnan puhemieheksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkulainen toisen kauden kansanedustaja Maria Lohela, 36, valittiin perjantaina Suomen historian kolmanneksi nuorimmaksi eduskunnan puhemieheksi.

Lohela ei itse pidä sukupuoltaan tai verrattain nuorta ikäänsä määräävinä tekijöinä valinnassaan. Hänen mukaansa kokemus ratkaisee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Minulle on karttunut kokemusta kansainvälisistä tehtävistä, Lohela toteaa Ylen aamu-tv:n haastattelussa lauantaina.

Hänen mukaansa perussuomalaisten puhemiesehdokas ja ministerivalinnat olivat pitkän prosessin tulos. Se alkoi Lohelan mukaan jo ennen hallitusneuvotteluja.

Lohela perusteli valintaansa myös englanninkielentaidollaan. Hän on opiskellut englanninkielen kääntämistä ja tulkkausta Turun yliopistossa.

Soraääniä

Lohela sai puhemiehen vaalissa 127 ääntä. Myös protestiääniä jaettiin. Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) sai 10 ääntä ja kansanedustaja Pirkko Mattila (ps.) neljä ääntä.

Kansanedustajat Ritva Elomaa, Toimi Kankaanniemi, Vesa-Matti Saarakkala, Maria Tolppanen ja Lea Mäkipää saivat kukin yhden äänen. Kaikki ääniä saaneet ovat perussuomalaisten kansanedustajia.

– En tulkitse niitä millään tavalla. Protestiääniä annetaan kaikissa vaaleissa. Ihmisillä on erilaisia syitä ole sitoutumatta ennalta sovittuun, Lohela kommentoi.

SDP äänesti tyhjää. Näin toimi myös moni RKP:n kansanedustajista. Kyse oli Lohelan mukaan protestista sille, ettei oppositiolle annettu paikkaa puhemiehistössä.

Lohela sanoo, ettei tiedä, kuka muu hänen valintaansa päätti vastustaa. Syitäkään hän ei lähde pohtimaan.

Lohela avaa myös mediahuomiota herättänyttä kirjoitustaan. Lohela kirjoitti vuonna 2008 blogissaan otsikolla ”Ovatko muslimit sittenkin vain mörköjä?”.

Hän sanoo, ettei lähde keskustelemaan omista mielipiteistään puhemiehen roolissa. Kirjoituksen osia on kuitenkin Lohelan mukaan käsitelty irrallisina niiden kontekstista.

Hän pitää kirjoituksen mediakohtelua ”hieman hassuna”, ja muistuttaa kirjoituksen olleen sivuillaan vuodesta 2008 ja pysyvän siellä vastaisuudessakin.

– En arvostele yksittäisten kokonaisuudesta irrotettujen lauseiden perusteella omia tai muidenkaan kirjoituksia. Se on luettavissa ja sitä voi arvioida kokonaisuutena, Lohela sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)