Verkkouutiset

Ammattiliitto Pro: Irtisanomislaiksi muuttunut yt-lainsäädäntö on muutettava

Irtisanomislaiksi muuttunut yt-lainsäädäntö on muutettava osana mahdollista yhteiskuntasopimusta aidoksi työelämän kehittämisen laiksi, vaatii Ammattiliitto Pro.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yhteistoimintalain uudistaminen on nostettava osaksi mahdollisia yhteiskuntasopimuksesta käytäviä neuvotteluja, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.) vaatii.

– Yt-laki on uudistettava vastaamaan paremmin muuttuvan työelämän tarpeita työntekijöiden turvallisuutta vahvistavalla tavalla. Uudistuksen kautta työntekemisen ja -tekijöiden yksilölliset tarpeet on kyettävä huomioimaan entistä paremmin, hän jatkaa.

Malisen mukaan yt-laki on nykymuodossaan tehty kokoaikaisia ja kiinteitä työsuhteita silmällä pitäen. Se ei näin ollen huomioi riittävästi muuttuneita työsuhteita ja uusia työntekemisen tapoja. Monet muutokset ovat tulleet jäädäkseen.

– Lainsäädäntöä on kyettävä ajanmukaistamaan toimivalla tavalla. Se edellyttää esimerkiksi rikkonaisen työn kasvun, verkostomaisen toimintatavan, ulkoistamisten, projektimaisen organisoitumisen ja muiden nykypäivän työelämän ilmiöiden ottamista osaksi yt-menettelyä, Malinen toteaa.

Malinen pahoittelee, että nykymuotoista yt-lakia hyödynnetään välineenä lähinnä vain työvoiman vähentämiseen.

– Se ei voi olla lain henki. Näihin pakkoratkaisuihin henkilöstön on vaikeaa, jopa mahdotonta vaikuttaa. Uudesta yt-laista on rakennettava toimiva työkalu kilpailukyvyn ja työvoiman kehittämiseen. Sitä kautta voidaan paikallisesti sopien tasapainottaa lisääntynyt joustavuus kasvavaan muutosturvaan ja osaamisen vahvistamiseen, Malinen sanoo.

Hänen mukaansa muutos olisi sekä työnantajien että työntekijöiden edun mukaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)