Verkkouutiset

Laura Räty Antti Rinteen Ruotsi-puheista: Demarien taktiikka ei perustu faktoihin

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) ihmettelee SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen väitteitä Ruotsin perusterveydenhuollon valinnanvapausmallin epätasa-arvoisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo lauantain Ilta-Sanomissa, että Ruotsin perusterveydenhuollon malli on lisännyt terveyseroja. Hänen mukaansa ”se on kyllä lisännyt palveluja alueilla, joissa varakkaampi väki asuu, mutta heikentänyt tavallisten ihmisten palveluja. Raha seuraa potilasta -ratkaisu johtaa tällaiseen”.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty pitää Rinteen kommenttia uskomattomana.

– Demarit tuntuvat olevan liikkeellä tällaisella pelottelutaktiikalla. Tuntuu vähän uskomattomalta, että tällainen taktiikka otetaan käyttöön päivää ennen vaaleja, varsinkin kun se ei edes perustu faktoihin, Räty kommentoi.

Hän toteaa, että demareiden arvio siitä, että terveyserot olisivat Ruotsissa lisääntyneet, ei pidä paikkaansa.

Laura Räty viittaa THL:n Pia Maria Jonssonin helmikuussa kirjoittamaan blogikirjoitukseen, jossa tämä totesi valinnanvapausmallin nimenomaan lisänneen ruotsalaisten pääsyä terveyspalveluihin.

Jonssonin mukaan sekä palvelujen tuotanto että niiden käyttö ovat Ruotsissa lisääntyneet.

– Ruotsin malli on lisännyt kaikkien pääsyä terveyspalveluihin. Tällä hetkellä Ruotsissa 90 prosenttia ihmisistä pääsee terveyspalveluiden piiriin saman viikon aikana. Meillä vastaava luku on 43 prosenttia. Ihmettelen demareiden argumenttia, että malli on eriarvoinen. Eikö sosiaalidemokratian henkeen kuulu, että kaikilla ihmisillä on yhtäläinen oikeus valita?

Laura Räty toteaa, että valinnanvapausmalli ei varmasti ratkaise kaikkia ongelmia ja palveluita on vähemmän tarjolla edelleen haja-asutusalueilla. Hän kuitenkin huomauttaa, että Suomessa tällä hetkellä nopea pääsy terveyspalveluihin on vain hyvätuloisilla ja niillä, joiden työnantaja mahdollistaa pääsyn työterveyden piiriin.

– Eikö Rinteen mielestä meidän mallimme sitten ole epätasa-arvoinen? hän ihmettelee.

– On uskomatonta, että sosiaalidemokraatti vastustaa kaikkien ihmisten oikeutta valita. Mielestäni tämä on merkittävä arvokysymys, Räty tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)