Verkkouutiset

Kauppojen ruokahävikin torjumiseksi ehdotetaan lakia

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus ehdottavat Suomeen lakia, jolla voitaisiin estää kauppojen ruokahävikkejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskassa hyväksyttiin viime viikolla laki, joka kieltää supermarketeilta myymättä jääneen ruoan tuhoamisen. Myymättä jääneet elintarvikkeet pitää vastaisuudessa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi.

”Leipäjonot ovat kasvaneet kaikkialla Suomessa. On erittäin huonoa hallintoa ja jopa eettisesti kyseenlaista, että vielä käyttökelpoisia elintarvikkeita heitetään roskikseen”, Antero Laukkanen ja Sari Tanus sanovat tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansanedustajat toivovat Suomen seuraavan Ranskan esimerkkiä. Ranskan mallin mukaan ainakin suurten markettien olisi ryhdyttävä yhteistyöhön hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

”On tarpeen miettiä huolella, miten myymättä jääneitä elintarvikkeita voidaan ohjata vielä paremmin jaettavaksi esimerkiksi ruoka-apujärjestöjen kautta”, Laukkanen toteaa.

”Myös pienemmät elintarvikeliikkeet voivat omalla alueellaan olla suureksi avuksi lahjoittamalla elintarvikkeita tarvitseville”, Sari Tanus sanoo.

Kansanedustajien mukaan Suomessa on menty selvästi parempaan suuntaa hävikin kanavoimisessa järjestöjen jaetavaksi sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira lievensi ehtoja siitä, millaisilla päivämäärillä ruokaa voidaan jakaa eteenpäin, ja kenellä on vastuu jaettavasta ruuasta.

”Tästä huolimatta erittäin paljon käyttökelpoista ruokaa päätyy edelleen jätteeksi. Kauppojen ruokahävikin jakamista voisi hyvällä lainsäädännöllä vielä paljon tehostaa”, Laukkanen ja Tanus toteavat.

He ovat ryhtyneet valmistelemaan lakialoitetta vastaavan tyyppisen lain saamiseksi myös Suomeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)