Ranskassa hyväksyttiin viime viikolla laki, joka kieltää supermarketeilta myymättä jääneen ruoan tuhoamisen. Myymättä jääneet elintarvikkeet pitää vastaisuudessa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi.
”Leipäjonot ovat kasvaneet kaikkialla Suomessa. On erittäin huonoa hallintoa ja jopa eettisesti kyseenlaista, että vielä käyttökelpoisia elintarvikkeita heitetään roskikseen”, Antero Laukkanen ja Sari Tanus sanovat tiedotteessaan.
Kansanedustajat toivovat Suomen seuraavan Ranskan esimerkkiä. Ranskan mallin mukaan ainakin suurten markettien olisi ryhdyttävä yhteistyöhön hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.
”On tarpeen miettiä huolella, miten myymättä jääneitä elintarvikkeita voidaan ohjata vielä paremmin jaettavaksi esimerkiksi ruoka-apujärjestöjen kautta”, Laukkanen toteaa.
”Myös pienemmät elintarvikeliikkeet voivat omalla alueellaan olla suureksi avuksi lahjoittamalla elintarvikkeita tarvitseville”, Sari Tanus sanoo.
Kansanedustajien mukaan Suomessa on menty selvästi parempaan suuntaa hävikin kanavoimisessa järjestöjen jaetavaksi sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira lievensi ehtoja siitä, millaisilla päivämäärillä ruokaa voidaan jakaa eteenpäin, ja kenellä on vastuu jaettavasta ruuasta.
”Tästä huolimatta erittäin paljon käyttökelpoista ruokaa päätyy edelleen jätteeksi. Kauppojen ruokahävikin jakamista voisi hyvällä lainsäädännöllä vielä paljon tehostaa”, Laukkanen ja Tanus toteavat.
He ovat ryhtyneet valmistelemaan lakialoitetta vastaavan tyyppisen lain saamiseksi myös Suomeen.