Verkkouutiset

Talous on äänestäjien pohdinnoissa asia numero yksi

Talous sekä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkeimmät asiakysymykset kansalaisten vaalipohdinnoissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Useimmat TNS Gallupin Puoluebarometriin vastanneista kansalaisista kertoivat punnitsevansa Suomen taloudellista tilannetta tehdessään eduskuntavaaleihin liittyviä ratkaisujaan.

Kaksi suomalaista kolmesta (68 %) pohtii tätä asiaa vähintään melko paljon. Lähes yhtä moni miettii sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä kysymyksiä.

Valtion velkaantuminen, työurien pidentäminen, energia ja ydinvoima, Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys sekä euroalueen talousvaikeudet ja niihin liittyvät tukitoimet ovat vahvasti mielipiteitä jakavia asioita.

Suomalaisista löytyy osapuilleen yhtä paljon niitä, joiden vaalien yhteydessä tekemiin ratkaisuihin nämä teemat vaikuttavat kuin niitä, jotka toimivat päinvastaisesti.

Enemmistö kieltää, että Ukrainan kriisi ja siihen liittyvät pakotteet, ympäristöä ja luonnonsuojelua koskevat asiat tai maahanmuuttoon ja ulkomaalaisiin maahanmuuttajiin liittyvät kysymykset ainakaan merkittävästi vaikuttaisivat eduskuntavaaleihin liittyviin henkilökohtaisiin ratkaisuihinsa.

Suomen taloudellinen tilanne sekä ja valtion velkaantuminen ovat merkittäviä kysymyksiä keskimääräistä useammalle keskustalaiselle, kokoomuslaiselle ja perussuomalaiselle. Näissä ryhmissä on myös suhteellisesti eniten niitä, jotka ottavat euroalueen talousvaikeudet ja tukitoimet huomioon eduskuntavaaleihin äänestyspäätöksissään.

Energia ja ydinvoima ovat tärkeitä vaalipäätöksiin vaikuttavia asioita usealle vasemmistoliittolaiselle ja etenkin vihreälle. Myös kokoomuslaiset kiinnittävät keskimääräistä enemmän huomiota energiakysymyksiin.

Sama joukko lisättynä perussuomalaisten kannattajilla pohdiskelee keskimääräistä enemmän työuran pidentämiseen liittyviä asioita.

Ympäristö- ja luonnonsuojeluteemat ovat usealle vihreälle ja vasemmistoliittolaiselle tärkeitä vaaleihin liittyviä teemoja.

Perussuomalaiset erottuvat muista nostaessaan maahanmuuton ja ulkomaalaiset maahanmuuttajat voimakkaasti esiin. Kaikkiaan 46 prosenttia puolueen kannattajista totesi teeman vaikuttavan vaaleihin liittyviin päätöksiin paljon, ja 22 prosenttia pitää sitä melko tärkeänä.

Sosiaali- ja terveyspalveluita puolestaan puntaroi keskimääräistä useampi vasemmistoliiton, keskustan ja SDP:n kannattaja.

Ikä ja taloudellinen asema jakavat puoluekannatuksen lisäksi näkemyksiä. Keskimääräistä useampi hyvätuloinen pohtii vaalien yhteydessä maamme taloudellista tilannetta tai mahdollista Nato-jäsenyyttä, iäkkäimmät puolestaan sosiaali- ja terveyspalveluita.

Työurien pidentäminen on ainoa teema, joka askarruttaa erityisesti kaikkein nuorimpia.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy 26.9.-2.10. välisenä aikana Gallup Kanavalla. Otos (1003 haastateltua) edustaa maamme 15-74 vuotta täyttänyttä väestöä. Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)