Verkkouutiset

Näillä perusteilla kansa valitsee eduskuntavaaliehdokkaansa

Kansalaisten mielestä tulevien vaalien painopiste on selvästi sisäpolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eniten kannatusta saa ehdokas, joka ”toimii koko valtakunnan etua ajatellen” (54 %), ”kannattaa ankarampia rangaistuksia rikoksista” (52 %) ja ”korostaa Suomen itsenäisyyttä” (51 %).

Tiedot ilmenevät Kunnallisalan kehittämissäätiö TNS Gallupilla teetättämästä tutkimuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kärkipäähän sijoittuu myös vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen (48 %). Melko monen (42 %) kannattaa ehdokasta, joka tukee julkisen sektorin vahvistamista työllistäjänä ja hyvinvointipalveluiden tarjoajana. Lähes yhtä suuri joukko (36 %) toivoo ehdokkaan tukevan julkisen sektorin menojen karsimista.

Puolueittain tarkastellen keskustan ja perussuomalaisten kannattajilla on paljon yhtäläisyyttä profiileissa. Samoin on SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajilla ja jossain määrin vihreiden kannattajilla. Vastaavasti taas vihreiden ja perussuomalaisten kannattajien kannat asenneväittämiin ovat lähes päinvastaiset.

Eniten poikkeamaa kansalaisten keskimääräisestä kannasta on kokoomuksen, vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajilla. Lähimpänä keskimääräistä kantaa ovat keskustan kannattajat.

Kovin ylös ei vertailussa yllä tiukalla ympäristötietoisuudella yrittävä kandidaatti (”kannattaa ympäristö- ja haittaveroja”, 22 %). Vähän suurempaan äänisaaliiseen päätyy globalisaation etujen hehkuttaja (”suhtautuu taloudelliseen globalisaatioon avoimesti ja katsoo sen olevan eduksi myös suomalaisille”, 30 %).

Varsin vähäistä vetovoimaa tunnetaan ulkoistamista ajavaan ehdokkaaseen (12 %). Häntä vielä heikommin vetoaa henkilö, joka ”kannattaa vapaiden markkinoiden ja yritystoiminnan sääntelyn lisäämistä nykyisestä” (7 %).

Suurvaltasuhteiden edistäjän kohtalo näyttää likimain yhtä kehnolta riippumatta siitä, mihin ilmansuuntaan hänen aktiivisuutensa kohdistuu: Yhdysvallat (19 %), Venäjä (15 %), Kiina (15 %) ja Suomen Nato-jäsenyys (20 %).

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla syyskuussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1003. Vastaajat edustavat maamme 18-75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)