Verkkouutiset

Antti Kaikkonen Arktisesta neuvostosta: Suomen prioriteettina alueen vakauden edistäminen

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy ensi keväänä Yhdysvalloilta Suomelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo tiedotteessaan, että Suomen prioriteetti tulee lähestyvällä Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudella olla arktisen alueen vakauden edistäminen. Neuvoston puheenjohtajuus siirtyy ensi keväänä Yhdysvalloilta Suomelle.

– Suomen kannattaa edistää konkreettisia yhteistyöhankkeita, joista on paitsi taloudellista hyötyä mutta samalla edistetään myös maiden kanssakäymistä, mikä on erityisen tärkeää nyt maailmanpoliittisesti jännitteisenä aikana. Yhteistyö ja vuoropuhelu ovat vakauden kulmakiviä. Sisäänpäin kääntyminen ei ole ratkaisu mihinkään talouden tai ihmiskunnan keskeisimpiin haasteisiin, Kaikkonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän kiittelee hallitusta, joka on ryhtymässä toimiin tietoliikennettä vauhdittavan koilliskaapelin rakentamiseksi. Kaapeli nopeuttaisi merkittävästi Euroopan ja Aasian välistä tiedon perillemenoaikaa. Hankkeesta on luvassa taloudellista hyötyä niin Euroopalle, Venäjälle kuin Aasialle.

– Kaapeli olisi toteutuessaan suuren mittaluokan juttu. Se tekisi Suomesta tietoliikenteen solmukohdan ja houkuttelisi maahan lisää datakeskuksia, joilla olisi luonnollisesti työllisyysvaikutuksia.

Kaikkosen mukaan keskeiset maat, kuten Venäjä, Kiina, Japani ja Norja, ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa olla hankkeessa mukana. Asiaa on edistettävä seuraavaksi Arktisessa neuvostossa.

– Arktinen alue tarkoittaa paitsi kaupallisia mahdollisuuksia, myös vastuuta esimerkiksi ilmasto-, ja luonnonvarapolitiikassa. Keskusta ajaa pohjoisten luonnonvarojen kestävää käyttöä. Arktisten luonnonvarojen hyödyntämisessä on otettava huomioon luonnon haavoittuvuus ja nollatoleranssi suhteessa päästöihin ja onnettomuuksiin, Kaikkonen sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina, että Arktinen neuvosto, johon kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada, olisi maailmanpoliittisille neuvotteluille sopiva ympäristö, jossa tunteet eivät kuumenisi liiaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)